Afbeelding
Onbekend

Hulpmiddelen zijn mooi, nu nog een beetje beleid

HULPMIDDELEN

De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat fabrikanten en verkopers van auto's en ook rijscholen mensen veel beter moet informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS).

Dit is een van de conclusies die de Onderzoeksraad voor Veiligheid trekt in de studie 'Wie stuurt? Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer'.
Het Nederlandse en Europese beleid is gericht op, zo stelt de Onderzoeksraad, het stimuleren en verplicht stellen van ADAS. De ambitie om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen ligt hieraan ten grondslag. Maar de ambitie uitspreken is één, ernaar handelen is een ander verhaal en gebeurt nu niet.
"Er is geen uitgewerkte visie op het gewenste veiligheidsniveau in relatie tot de gewenste mate en richting van innovatie. Er vinden geen systematische risicoanalyses plaats en er is niet uitgewerkt hoe de risico's gemitigeerd kunnen worden of wat er nodig is om tot mitigerende maatregelen te komen. Verder is het beleid te weinig gericht op de huidige generatie systemen en gaat de overheidsaandacht vooral uit naar de verre toekomst waarin voertuigen wellicht volledig autonoom kunnen opereren. De huidige maatregelen van het ministerie van IenW om de kennisachterstand bij bestuurders in te halen zijn een stap in de goede richting, maar wel vrijblijvend", aldus legt de Onderzoeksraad een aantal hiaten bloot.