Afbeelding
Onbekend

Op- en afritten zijn achilleshiel op snelwegen

VEILIGHEID

Het blijkt dat 60 procent van de snelwegongevallen plaatsvindt binnen een straal van één kilometer van een op- of afrit. Wat de oorzaak is, is niet helder. Voor de hand ligt dat bij op- en afritten veel verkeer is én dat in- en uitvoegen voor veel automobilisten een lastige handeling is.

Deze conclusie trekt verzekeraar Univé op basis van een analyse van ruim 75.000 geregistreerde snelwegongevallen die tussen 2016 en 2018 plaatsvonden in Nederland. Uit de analyse blijkt dat de verschillen per regio groot zijn. In Groningen was het percentage ongevallen nabij een op- of afrit in 2018 het hoogst. Hier werd 72,3 procent van de ongevallen geregistreerd in de buurt van een op- of afrit. In Zeeland was dit percentage het laagst (33,3 procent).
In absolute zin is de provincie Zuid-Holland koploper. In 2018 waren dat er ruim 5.600, terwijl er in Zeeland 174 maal een ongeluk werd veroorzaakt vlak bij een op-of afrit.

Lager

Het aandeel ongevallen met dodelijke afloop is bij op- en afritten 34 procent lager dan op stukken snelweg zonder in- of uitvoegend verkeer. Bij het aantal ongelukken met letsel is het verschil aanzienlijk kleiner; dat is in de buurt van een op- of afrit slechts twee procent lager dan op andere stukken snelweg.