Paul (links) en Marcel Bromlewe.
Paul (links) en Marcel Bromlewe. Onbekend

Installatieklus aan de overkant van de straat

REFERENTIEPROJECT

Installatieburo Bromlewe in Schagen heeft net een mooie klus afgerond in het zogeheten SkagaVenture, waar onder andere elektrische karts rijden. Marcel Bromlewe vertelt hoe dat gegaan is.

Regelmatig verschijnen in InstallatieNieuws artikelen over een project waarbij de grootste uitdaging de logistiek is. Maar daarvan is bij de installatiewerkzaamheden van Installatieburo Bromlewe in de nieuwe kart- en entertainmenthal (met elektrische karts) SkagaVenture in elk geval geen sprake. Sterker nog, we durven de weddenschap wel aan dat er nog nooit een dergelijk groot project is geweest dat zo dicht bij het installatiebureau zat: letterlijk aan de overkant van de straat! “Ja, dat was inderdaad erg makkelijk met aanrijtijden”, lacht Marcel Bromlewe.

1985

Voordat we het over het project gaan hebben, eerst wat ‘inleidende beschietingen’ over Installatieburo Bromlewe. Officieel is het bedrijf onder de naam Bromlewe in 1985 gestart door Annemieke en Peter Bromlewe. In die jaren is voortvarend gewerkt aan een ijzersterke reputatie, met als gevolg dat al vrij snel onder andere de gemeente Schagen de installatiewerkzaamheden aan het bedrijf uitbesteedde. Alles bij elkaar stond het bedrijf zeer stevig in de schoenen toen in 2010 Marcel en Paul Bromlewe het bedrijf van hun ouders overnamen. Van de twee is Marcel de techneut met een installatieachtergrond, terwijl Paul meer van de boekhouding, offertes en andere getallen is.

Fundament

We waren drie weken eerder klaar

Zij bouwden voort op het fundament, waar ook de trouwe medewerkers een belangrijk onderdeel van zijn. Het handelsmerk van Bromlewe is, naast vakmanschap, betrouwbaarheid. Marcel Bromlewe weet namelijk heel goed hoe dat in een betrekkelijk kleine stad als Schagen werkt. “Iedereen kent iedereen en als je maar wat aanmoddert ben je snel gezien”, zegt hij. Bij Bromlewe werken inclusief de twee eigenaren zeven man en het bedrijf richt zich in de allereerste plaats op de particuliere markt. “Per jaar doen we hooguit vier nieuwbouwprojecten, maar onze stiel is de particuliere markt. We hebben daarom onder andere een eigen storingsdienst die 365 dagen per jaar 24 uur per dag bereikbaar is. En voor die klanten doen we echt alle werkzaamheden die je maar kunt bedenken in ons vakgebied.”

Zzp’ers

Het bedrijf zou best kunnen groeien, zegt Bromlewe, maar ook in Schagen is het moeilijk om installateurs te vinden. “Als we meer werk hebben dan we aankunnen, en dat komt regelmatig voor, dan doen we een beroep op een aantal trouwe zzp’ers op wie we altijd kunnen rekenen. Sinds kort bieden we ook elektra aan, maar ook dat besteden we uit aan zzp’ers.”

Ambitie

Dat wil echter niet zeggen dat de ambitie is gedoofd. Geenszins zelfs. Vorig jaar mei betrok het bedrijf een spiksplinternieuw pand op bedrijventerrein Witte Paal, dat volop in ontwikkeling is. Bromlewe: “Wij moesten op de vorige locatie plaatsmaken, zochten daarom naar een andere plek en toen dit voorbijkwam waren we er snel uit, want dit is echt de plek waar het momenteel gebeurt in Schagen. Hier moet je zijn en dit was dus een unieke kans.” De nieuwe bedrijfsruimte biedt een veel betere mogelijkheid voor opslag en bovendien hebben de eigenaren meteen de kans te baat genomen om een warmtepompsysteem aan te leggen waarmee wordt voorzien in verwarming en koeling. “Daarmee laten we ook zien dat we daar thuis in zijn, want de markt voor warmtepompen groeit natuurlijk”, zegt Marcel, die laat weten dat kwaliteit voor alles gaat. “Wij zijn niet gevoelig voor aanbiedingen en rommel uit China, maar we werken samen met een aantal trouwe leveranciers waar we op kunnen bouwen en die dezelfde kwaliteit leveren die wij aan onze klant beloven, waaronder Geberit.”

Trouwe klanten

Naast trouwe en betrouwbare leveranciers behoren dito klanten ook tot de levensader van het bedrijf. Eén van de klanten is een rasechte ondernemer (zijn naam doet er niet toe, vindt Bromlewe) die inmiddels letterlijk aan de overkant van de straat aan Witte Paal het SkagaVenture heeft gerealiseerd. Dit centrum, dat op 1 juni openging, wordt omschreven als een Family Entertainment Center waar je onder andere kunt e-karten, lasergamen en trampoline springen, alsook kunt borrelen en eten.

Gunnen

Toen bij de bouw moest worden besloten welk bedrijf de technische installaties zou aanleggen, was het voor Beers volstrekt logisch om Bromlewe hiervoor te vragen. Marcel Bromlewe: “Dit is puur een kwestie van gunnen. Waarbij we natuurlijk al jarenlang bewijzen dat we goed zijn in wat we doen. Anders wordt er helemaal niets gegund, zo simpel is het.”

Groot project

Voor Bromlewe is dit een groot project, waarbij de installaties zijn ingetekend door een installatietechnisch adviesbureau waar warme contacten mee worden onderhouden. Marcel Bromlewe legt uit welke installaties er zijn gelegd en welke uitdagingen er waren: “In het pand zijn verschillende ruimtes die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gebruikt, hetgeen betekent dat de koeling en verwarming per ruimte geregeld moeten kunnen worden. Dat werkt niet met warmtepompen, dus hebben we gekozen voor andere duurzame installaties. Er komen nog zonnepanelen op, maar dat gaat buiten ons om. In de sanitaire ruimtes zijn moderne Geberit Preda urinoirs, Geberit Duofix inbouwreservoirs en Sphinx sanitair verwerkt.”

Het project legde best wel de nodige druk op Bromlewe. “Maar aan de andere kant geldt dat het project over een langere periode was uitgesmeerd, waardoor we, ook al omdat we er tegenover zitten, heel flexibel konden omgaan met onze mensen. Als iemand een uurtje overhad, konden we hem inzetten. Dus fysieke problemen hebben we niet gehad. Sterker, we waren drie weken eerder klaar dan dat de deadline was.”

Bromlewe kijkt met groot genoegen terug op het project. “Of dit naar meer smaakt? Ja, maar nogmaals, niet te groot en niet te veel. Laat ik het zo zeggen: als zich een mooie kans voordoet met een mooi project dat we aankunnen, dan zullen we daar zeker niet omheen lopen.”
Leuk detail: als tegenprestatie sponsort Bromlewe net als vrijwel alle andere leveranciers van SkagaVenture een e-kart. “Maar dat vinden we ook gewoon leuk”, lacht Marcel Bromlewe.

Vooraan is de ingang van SkagaVenture met er tegenover Installatieburo Bromlewe.