Afbeelding
Onbekend

Spoelt u lekker!

Wanneer is het noodzakelijk om een doorstroombegrenzer te plaatsen? Het is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Zeker bij spoelrandloze wc's. Wilde verhalen dat water in golven over de rand komt, doen de ronde. Een doorstroombegrenzer plaatsen lijkt logisch. Maar … het is vrijwel nooit nodig.

'Als het golft dan golft het goed, niet te stuiten, niet te sturen', is een bekende tekst die De Dijk schreef over relaties. Maar hoe is het met uw relatie met de spoelrandloze wc? Bent u bang voor golven? En: wilt u het water al stuiten en sturen vóór de eerste spoeling? Tien jaar geleden had u daar waarschijnlijk nooit over nagedacht. Water stroomde altijd langs de onderkant van de spoelrand de wc in. Toen de spoelrandloze wc's hun intrede deden, veranderde die waterstroom. Het water spoelt bij Sphinx Rimfree® wc's via de waterverdeler het oppervlak doeltreffend schoon. En … zonder spetteren!

De wetgever stelt namelijk sinds een paar jaar duidelijke eisen aan wc-spoelingen. Toen in 2014 in de BRL-K620/06 de NEN-EN 14055 werd opgenomen, zijn de normen voor ontwerp, prestaties en testmethoden van spoelreservoirs en toiletten gespecificeerd. Niet alleen het volume van de spoeling is geregeld, ook de instromingskracht (force impact) van het water. Iedere nieuwe opstelling (na 2014) moet aan deze norm voldoen. En ook aan het keramiek zijn eisen gesteld; een watercloset moet dus 'spatloos' doorspoelen. In de Beoordelingsrichtlijn BRL-K621 staat omschreven waar closetcombinaties aan moeten voldoen. Om goedkeuring te krijgen mogen tijdens de test spatten alleen binnen de spoelrand en in zeer geringe mate op specifieke plaatsen buiten de pot optreden. In het grijs aangegeven gebied in onderstaande afbeelding mogen geen spatten voorkomen.

BEELD KOMT OP DEZE PLEK

Voor Geberit was de nieuwe regelgeving reden om te stoppen met de levering van reservoirs voorzien van verstelbare doorstroombegrenzers; na invoering van de nieuwe regelgeving zijn deze totaal overbodig geworden. Voor een nieuwe combinatie is namelijk nooit een doorstroombegrenzer nodig! Bij een nieuwe opstelling – bestaande uit een reservoir en closet die aan de geldende normen voldoen - mag water niet over de rand spatten en dus ook geen klachten opleveren. Sterker nog: klachten ontstaan eerder als u in de nieuwe closetcombinatie wél een doorstroombegrenzer toepast. Dit heeft namelijk een nadelig effect op het spoelgedrag in de riolering. Hierdoor ontstaan niet zelden na enige tijd verstoppingen in de riolering.

Toch levert Geberit nog losse doorstroombegrenzers. Dit is een serviceartikel en houden we in ons assortiment met het oog op renovaties. Vaak wordt het keramiek van de wc eerder vervangen dan het inbouwreservoir. Kiezen mensen voor een nieuw closet én willen ze het reservoir van vóór 2014 behouden, dan biedt een doorstroombegrenzer - indien nodig - wél uitkomst. Reservoirs van voor 2014 kunnen namelijk een te hoge spoelkracht hebben. Een closet en een reservoir van dezelfde fabrikant waarborgen een optimale werking en aansprakelijkheid.


Afbeelding