'Je kunt een subsidieregeling niet over een paar weken schrappen'

KLIMAATDOELSTELLING

Brancheorganisatie Techniek Nederland vindt dat de overheid subsidieregelingen voor een langere termijn moet vastleggen en dat de Investeringssubsidie Duurzame Energie niet eind dit jaar moet ophouden te bestaan. Gebeurt dat niet, dat stokt de energietransitie. En ook de strengere geluidseisen die vanaf 1 juli volgend jaar gaan gelden voor warmtepompen dragen niet in positieve zin bij aan de energietransitie.

Dit schrijft voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra in een klemmend verzoek aan de regering om de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen niet, zoals de nieuwste plannen zijn, op 31 december dit jaar te laten aflopen. Deze subsidie, die per nieuwbouwwoning 1.000 tot 2.500 euro bedraagt, zou tot 1 januari 2021 gelden, maar er zijn nu plannen om er al een jaar eerder mee te stoppen.

Consistent beleid

Volgens Techniek Nederland lopen nieuwbouwprojecten hierdoor vertraging op en zet minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat daarmee de klimaatdoelstellingen op het spel met zijn aankondiging. "Je kunt een subsidieregeling niet over vijf weken schrappen. We hebben behoefte aan consistent beleid, niet aan spelregels die van de ene op de andere maand veranderen. Dit is jojobeleid waarvan consumenten, het bedrijfsleven en vooral het klimaat de dupe zijn."