Installateurs willen 'realtime'-support van hun leveranciers

INFORMATIE

Een toenemend tekort aan installateurs leidt ertoe dat de installateurs in het veld in toenemende mate honger hebben naar informatie van de leveranciers van de producten en gereedschappen waarmee zij werken. De wensen die installateurs hebben zijn 'realtime'-installatieondersteuning, service en installatie-instructietraining en prefab-oplossingen die snel en eenvoudig te installeren zijn.

Dit schrijft marktkenner Dirk Hoogenboom van USP Marketing Consultancy in een analyse op basis van de European Mechanical Installation Monitor die USP sinds jaar en dag samenstelt. USP MC vroeg installateurs uit zes Europese landen (Nederland, Belgiƫ, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Polen) onder andere naar de diensten die zij graag van fabrikanten van installatieproducten zouden willen ontvangen en de uitkomst zijn deze drie wensen. En dit is niet zo heel vreemd in de huidige markt, waarin nogal wat gebeurt. Een toenemend tekort aan arbeidskrachten is een onmiskenbare trend in de bouwmarkt, schrijft Hoogenboom.

Verlaten

"Ondertussen nemen de producten en systemen door de technologische ontwikkelingen toe in complexiteit. Een derde trend is dat oudere generaties installateurs door hun leeftijd de markt geleidelijk aan verlaten en met hen ook veel ervaring, wat van invloed is op de kwaliteit van het personeel van de installateur."

Om realtime-installatieondersteuning, zoals Geberit die biedt met de Geberit ProApp, zitten installateurs in alle landen het meest verlegen. "Deze diensten kunnen installateurs direct op de werkplek helpen bij het omgaan met de toenemende complexiteit van systemen. Bovendien kunnen jongere en minder ervaren generaties installateurs sneller individueel operationeel zijn in het veld, waardoor oplossingen worden geboden voor zowel het kwaliteitsverlies door het vertrek van oudere generaties installateurs uit de markt, als voor het toenemende tekort aan arbeidskrachten."