Terpstra: 'We snijden ons in de vingers'

STIKSTOF

Er moet snel een noodmaategel komen die een tijdelijke stikstofpiek bij de realisatie van bouw- en infraprojecten toestaat. De huidige impasse leidt uiteindelijk tot faillissementen en banenverlies in de installatiebranche. "Dat moeten we hoe dan ook voorkomen."

Dat stelt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland in een reactie op het advies van de commissie Remkes. Zoals inmiddels bekend liggen er in Nederland momenteel rond 18.000 kleine en grote projecten stil als gevolg van een uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, die oordeelde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) – een overheidsprogramma om de schadelijke effecten van stikstof te beperken – niet voldoet.
Niet alleen nieuwbouwprojecten komen overigens tot stilstand, maar ook renovatie lijdt onder de uitspraak.

Nauwelijks milieuwinst

Vooral de bouwwereld gaat hier gebukt onder. Volgens Terpstra levert het stilleggen van projecten echter nauwelijks directe milieuwinst op. Sterker, we snijden onszelf alleen maar in de vingers. Terpstra: β€œHet levert vertraging op bij het bouwen van duurzame woningen en gebouwen. Bovendien komen installatiebedrijven en technisch dienstverleners in de problemen. Dat zijn nu juist de klimaataanpakkers die de energietransitie technisch mogelijk maken.”

Verduurzamen

Volgens Terpstra biedt juist de nieuwbouw mogelijkheden om ons land snel te verduurzamen. "Die kans laten we nu liggen. We lopen onnodige achterstand op in het behalen van de doelen van het Klimaatakkoord. Duurzame nieuwbouwprojecten mogen geen vertraging oplopen."