Afbeelding
Hans Peijs

Ook kleine installateur moet nieuwe wet kunnen uitvoeren

CV-INSTALLATIE

De wettelijke certificering van verwarmingsinstallateurs raakt iedere installateur. Eerder al hebben veel grote installateurs hun zegje kunnen doen, en onlangs was er een bijeenkomst in Den Haag waar tien kleine installateurs en zzp’ers (allen lid van Techniek Nederland) tips en adviezen hebben mogen geven tijdens een zogeheten ‘mkb-toets'. De conclusie is dat door de bank genomen deze ondernemers het prima vinden dat er een wettelijke regeling komt, maar men vraagt zich wel af hoe wordt gehandhaafd of iedereen aan de eisen voldoet. Ook de kosten en administratieve lasten zijn punten van zorg.

Het is tijd om het kaf van het koren te scheiden en het moet afgelopen zijn met prutsers die de markt verzieken, zo blijkt uit een verslag van de bijeenkomst. Daar zijn namelijk al veel te veel ongevallen uit voortgekomen, met als gevolg dus deze wettelijke regeling die eraan komt. De regeling moet volgend jaar ingaan, waarna er tot 1 juli 2021 een overgangstermijn is voordat het verbod van kracht wordt dat het uitvoeren van werkzaamheden aan cv-ketels door niet-gecertificeerde installateurs regelt. Deze data zijn volgens de kleine ondernemers haalbaar, met name omdat het nu al mogelijk is om je te laten om- of bijscholen. Techniek Nederland biedt leden binnenkort bovendien een complete set hulpmiddelen die zzp’ers en mkb’ers helpt bij de certificering. Daarin komt onder andere een modelkwaliteitshandboek dat in december beschikbaar komt. Hiermee kunnen cv-installateurs zo eenvoudig mogelijk aan het vereiste papierwerk voldoen.

Niet haalbaar

Ieder bedrijf met een wettelijke certificering moet straks beschikken over minimaal één aantoonbare, vakbekwame monteur. Na het plaatsen of onderhouden van de cv-ketel mag alleen deze monteur het toestel weer ingebruikstellen. De installateur kan er ook voor kiezen een vakbekwaam monteur in te huren. Kleine zelfstandigen denken dat het niet haalbaar is iemand in dienst te hebben die alleen maar cv-ketels in bedrijf stelt. Plaatsing en onderhoud wordt dan veel te duur, verwachten zij.

Speciale regeling

Kleine ondernemers hebben zo hun vragen bij cv-wetgeving

Verder hopen de ondernemers op een speciale regeling voor kleine bedrijven en zzp’ers. De wet biedt die mogelijkheid. Installateurs zitten verder niet te wachten op afzonderlijke audits voor bijvoorbeeld de wettelijke certificering, STEK of VCA.

Ook beschouwen zij de vrije cv-ketelverkoop als een kritisch punt voor het succes van de wettelijke certificering. Voor airco’s bestaat al een verbod op verkoop aan niet-gecertificeerde bedrijven en wat de installateurs betreft zou dat ook bij cv-ketels moeten gebeuren. De ondernemers vrezen verder dat consumenten zonder controle en handhaving door de overheid in (te) veel gevallen niet voor een gecertificeerd bedrijf zullen kiezen.