De volledig zelfsturende auto laat voorlopig nog op zich wachten.
De volledig zelfsturende auto laat voorlopig nog op zich wachten. Hans Peijs

Autonoom rijden nog ver weg

ZELFRIJDEND

Automatisch remmen (brake assist) en rijstrookwaarschuwingen (lane keep assist) zijn in het duurdere segment al beschikbaar, maar er is nog veel werk te doen voordat zelfrijdende auto's werkelijkheid worden.

Je hoort en leest de hele dag over de zelfrijdende auto in kranten en op BNR Nieuwsradio spendeert het programma 'BNR's Big Five' een hele week aan de zelfrijdende auto. Ook die experts tasten in het duister of die er komt en zo ja, wanneer. NXP-baas Maurice Geraets heeft het over 10-20 jaar en de voorzitter van de RAI Vereniging heeft het over 25-45 jaar. "Op het congres in Orlando waar ik bij was hadden ze het zelfs over 45 jaar of later." 'If ever', voegde bijna iedereen eraan toe."

Gedeeltelijk autonoom

Momenteel rijden er al gedeeltelijk autonome voertuigen op Amerikaanse wegen, uitgerust met functies zoals automatisch noodremmen en rijstrookwaarschuwingen. Maar er moet nog veel werk worden verzet om volledig zelfrijdende auto's tot het dagelijkse leven te maken. Er is namelijk een aantal obstakels: straten en snelwegen moeten in kaart worden gebracht, tot een paar centimeter nauwkeurig. De auto's moeten leren omgaan met sneeuw of regen, die hun sensoren in de war kunnen gooien. De auto's zullen direct en adequaat moeten kunnen reageren als ze onmiddellijk op het onverwachte moeten kunnen reageren, of het nu een vallende boomtak is of een kind dat tussen geparkeerde auto's de weg op schiet.