Afbeelding
Geberit

Stinkt uw afvoer?

Een rioolgeur in de badkamer kan veel oorzaken hebben. Maar verstopping van de doucheput is zelden de boosdoener. Door de verstopping wordt de afvoer namelijk afgesloten en kunnen rioolluchtjes zich niet verspreiden. Meestal wordt de stank veroorzaakt door fouten in het ontwerp, onkundige aanleg en het gebruik van verkeerde sifons. Dat is geen leuke boodschap naar uw klant, maar een (volledige) renovatie van het riool is vaak de enige manier om de oorzaak te verhelpen.

Het is een vraag die in iedere cursus wel een keer gesteld wordt: hoe kunnen we de stank die uit het doucheputje komt verhelpen? Het antwoord daarop is niet eenvoudig te geven en het internet is een slechte raadgever. Wie de zoekwoorden 'stank' en 'douche' intypt krijgt veel huishoudelijk advies, variërend van de afvoerleiding spoelen met heet water, azijn en soda tot het bewaren van de koffieprut om hiermee de afvoer te reinigen. Voor de oppervlakkige schoonmaak van de douche kan het geen kwaad, maar daarmee is de oorzaak van de stank niet aangepakt. Rioolgeuren ontstaan namelijk doordat onaangename lucht uit het riool ontsnapt en komt voort uit ontwerp- en installatiefouten.

Ondanks de kleine afstand die in woonhuizen overbrugd wordt van de afvoer(en) naar de verzamelleiding en standleiding, worden er in die paar meter vaak veel fouten gemaakt. Denk aan geen of verkeerd afschot, de onderlinge afstanden van de aansluitingen en niet de juiste leidingdiameters gebruiken. Maar er is nog een belangrijke veroorzaker van stank in douches: de waterslothoogte van de sifon. In het Bouwbesluit (die verwijst naar NEN 3215 en die weer naar NTR 3216) staat dat ieder sanitair toestel moet worden aangesloten op de gebouwriolering met een stankafsluiter met waterslot.

De hoogte van dit waterslot moet ten minste 50 mm bedragen. Maar in de praktijk wordt deze regel vaak aan de laars gelapt. Er wordt gekozen voor sifons met een waterslothoogte van 30 mm of lager. De reden is begrijpelijk, want deze lagere sifons hebben een kleinere inbouwdiepte en zijn dus eenvoudiger toe te passen. Toch zeg ik: niet doen! Een sifon met een waterslothoogte van 50 mm is geen keuze, het is een vereiste. Die 50 mm is nodig om stank te voorkomen en rioolgassen uit de badkamer te houden. Het waterslot moet deze minimale hoogte hebben om weerstand te bieden aan de drukverschillen die in een goed ontworpen en uitgevoerde gebouwriolering kunnen optreden. Bovendien moet rekening worden gehouden met verliezen door verdamping tijdens vakanties of door de vloerverwarming.

Bij een kleiner waterslot bestaat een reële kans op leegzuigen van de sifon. U moet uw klanten daar op wijzen en de aannemer en opdrachtgever uitleggen waarom de 50 mm waterslothoogte in de sifon zo belangrijk is. Kaart dit onderwerp tijdig aan. In de beginfase een goed rioolsysteem aanbrengen is nauwelijks duurder, terwijl herstel en renovatie flink in de papieren kunnen lopen.