Afbeelding
Techniek Nederland.

Uitgebreid onderzoek NVWA naar ketelfabrikanten

BRANDGEVAARLIJK

De zaak Ferroli, zo kunnen de problemen rond de cv-ketels van Ferroli wel worden omschreven. Nadat het consumentenprogramma Kassa in maart bekendmaakte dat In Nederland circa 150.000 cv-ketels van Agpo Ferroli zijn geïnstalleerd die brandgevaarlijk kunnen zijn, kwam de zaak aan het rollen. Na onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er nu duidelijkheid over de veiligheidsrisico's bij cv-ketels van Ferroli. Naar aanleiding van deze zaak gaat de NVWA in 2020 uitgebreid onderzoek doen bij alle ketelfabrikanten.

De kwestie Ferroli is omvangrijk, want het gaat om de toestellen Econpact, Ultima, MegaDens en MegaLux die geproduceerd zijn tussen 1997 en 2008. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland roept haar leden op om deze cv-ketels te onderhouden volgens de actuele onderhoudsvoorschriften en benadrukt het belang van een centrale registratie van cv-ketels.

Veiligheidswaarschuwing

De NVWA wil dat Ferroli zo spoedig mogelijk een veiligheidswaarschuwing verstuurt aan bezitters van de betreffende cv-ketels waarin erop wordt gewezen dat uitvoeren van onderhoud noodzakelijk is. Installateurs moeten straks de betreffende cv-ketels voorzien van een thermische beveiliging die het toestel uitschakelt wanneer de behuizing van de warmtewisselaar te heet wordt.