Afbeelding
Techniek Nederland

Aan wetgeving cv-installatie wordt gewerkt

KOOLMONOXIDE

Bij de stichting InstallQ zijn meerdere reacties binnengekomen op de conceptkwaliteitsregeling die voldoet aan de certificeringsregeling koolmonoxidepreventie. Deze nieuwe regeling in het Bouwbesluit wordt vanaf 2020 wettelijk verplicht. Tot maandag 21 oktober 2019 kon worden gereageerd op het concept. De reacties worden nu geïnventariseerd en meegewogen bij de uiteindelijke totstandkoming van de regeling. InstallQ is het centrale loket voor de installatiesector rondom kwaliteitsregelingen, maar ook brancheorganisatie Techniek Nederland heeft hier een belangrijke stem in.

Vanaf 2020 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwame installatie- en onderhoudsmonteurs werkzaamheden uitvoeren aan gasgestookte cv-installaties, gassfeerhaarden en warmtapwatertoestellen. De installatie- en onderhoudsmonteurs moeten dan aantoonbaar voldoen aan specifieke vakbekwaamheidseisen. Die eisen worden opgenomen in het Bouwbesluit 2012 onder het hoofdstuk 'Gebouwgebonden gasverbrandingstoestel en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas'.
Tot maandag 21 oktober 2019 kon er worden gerageerd op het concept voor, zoals de regeling officieel heet, BRL6000, deel 25.

Veilige installaties

De Stichting InstallQ is ontstaan uit een fusie tussen Sterkin en KvINL en heeft tot doel in Nederland veilige installaties van goede kwaliteit te hebben.

Zie ook pagina 8.