De nieuwe toiletruimtes.
De nieuwe toiletruimtes. Hans Peijs

Toiletruimtes Willem II zijn ook showroom

REFERENTIEPROJECT

De businessruimtes in het Koning Willem II Stadion beschikken sinds kort over een luxueuze toiletgroep met onder andere Geberit AquaClean douchewc's. Bezoekers kunnen ervan gebruikmaken, maar het is meteen ook een showroom. Hoe dat zo is gekomen en wat ervan wordt verwacht, legt Joost Ketelaars, directeur van Dion Ketelaars Installatietechniek in Tilburg, uit.

Dion Ketelaars Installatietechniek is al 30 jaar sponsor van Willem II en heeft als gevolg daarvan een paar heerlijke businessstoelen in het stadion. Het bedrijf mag zich dan ook huisinstallateur van de club noemen. De installatiewerkzaamheden strekken zich in dit geval uit van kleine reparaties tot de medewerking aan grote sanitaire en andere installatietechnische verbouwingen. Zoals twee jaar geleden toen in de zomervakantie de barruimte werd verbouwd en ook zoals dit jaar waarbij het restaurant op de schop ging, inclusief de toiletruimtes. Opdrachtgever is de Bonheur Horeca Groep die de horecaruimtes exploiteert.

Metamorfose

Deze renovatie die dit jaar is afgerond – of noem het eigenlijk maar een metamorfose – is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Er is sprake van één grote Brabantse samenwerking, waaraan iedereen een wezenlijke bijdrage heeft geleverd. Paul Kleijn van Technische Unie Tilburg nam het initiatief voor de samenwerking, waarna Joost Ketelaars van Dion Ketelaars samen met een afvaardiging van Willem II, alsook de accountmanagers van Geberit Jorn van Kampen en Rico Gerardu aanschoven, en dit alles onder leiding van opdrachtgever Bonheur Horeca Groep.

Joost Ketelaars legt uit hoe het is gegaan: "Paul wilde van de toiletgroepen echt iets moois maken en heeft alle betrokkenen gevraagd om hierover mee te denken. Het moesten in de eerste plaats de mooiste toiletgroepen in een openbare setting in Tilburg worden en in de tweede plaats was het de bedoeling om er een soort showroom van te maken waar we kunnen laten zien welke mogelijkheden er tegenwoordig allemaal zijn. Een functionele showroom, inderdaad."

Winterstop

Dit is eenfunctioneleshowroom

Bij een rondleiding door de ruimtes zie je in één oogopslag hoe mooi het is geworden en dit wordt nog duidelijker wanneer Ketelaars laat zien hoe het er voorheen uitzag. Er is namelijk nog één toiletruimte in het bargedeelte die moet worden gerenoveerd (die staat in de winterstop van het voetbal op stapel) en vooral dan zie je de verschillen pas goed: ze zijn enorm.

Het beste van het beste

Bij de invulling zijn de aanbevelingen van Jorn van Kampen en Rico Gerardu zeer ter harte genomen, want alles is Geberit en Sphinx wat de klok slaat en er is alleen gekozen voor het beste van het beste en voor luxe. Want ga maar na: de Geberit inbouwreservoirs zijn voorzien van geurafzuiging, er zijn Sphinx Acanto Rimfree® wandclosets geplaatst, alsmede spoelrandloze Geberit Preda urinoirs én Geberit Piave wastafelkranen met duurzame generatorvoeding, er zijn Sphinx Variform wastafels en als klap op de vuurpijl zijn er in de damestoiletten drie Geberit AquaClean Sela douchewc's. Op de deur van deze toiletten is aan de binnenkant ook aansprekend beeld gemaakt met meer informatie en met een QR-code waarmee de dames die het toilet gebruiken op hun smartphone meer informatie over Geberit AquaClean kunnen ontvangen en kunnen aangeven of ze een brochure wensen te ontvangen. "Wij kunnen aan de hand van de gebruikte code zien dat degene die de informatie opvraagt gebruik heeft gemaakt van het toilet bij Willem II. Dat is erg handig", zegt Ketelaars.

Enthousiast

Iedereen die aan dit project heeft meegewerkt, is razendenthousiast over het resultaat en ook de snelheid waarmee alles is gerealiseerd wordt geroemd. Wat het laatste betreft zegt Ketelaars: "We hadden voor de verbouwing alleen de zomervakantie, maar door de goede samenwerking is alles vlot verlopen. Er waren wel een paar producten van Geberit die voor ons nieuw waren, maar het installatiegemak daarvan is zo groot dat de installatie nooit problemen geeft. Bovendien hebben we vooraf een proefopstelling gemaakt waarbij we ons uitgebreid hebben laten informeren door Jorn en Rico. Als je weet wat wel en wat niet kan, dan valt het uiteindelijke installatiewerk altijd mee."

Bijeenkomst

En wat het uiteindelijke resultaat betreft: bezoekers zijn lovend en vaak zelfs lyrisch over de moderne toiletgroepen. Niet voor niets staat er inmiddels een bijeenkomst op de agenda voor ondernemers in de regio die zich richten op vrije tijd. Gerardu. "Elke partner in dit project verzorgt dan een korte inleiding, daarna worden de toiletgroepen bekeken en vervolgens kan een wedstrijd van Willem II worden bijgewoond. In januari volgt er nog zo'n bijeenkomst voor andere mogelijk geïnteresseerde ondernemers."

Joost Ketelaars is trots op het geleverde werk bij 'zijn cluppie' Willem II.