Eric van Dooren voor zijn bedrijf.
Eric van Dooren voor zijn bedrijf. Hans Peijs

Samenwerken om
sterk te blijven

TOPFITTER

Loodgietersbedrijf Kees van Dooren in Tilburg is qua omvang een gemiddeld loodgietersbedrijf dat het goed voor elkaar heeft, maar dat wel af en toe tegen ongewenste grenzen aanloopt. Directeur Eric van Dooren zoekt daarom de samenwerking met soortgenoten om daarmee de boot niet te missen.

Op weg naar een halve eeuw, dat is loodgietersbedrijf Kees van Dooren, want in 1974 opgericht. En gezien het feit dat de orderportefeuille dit jaar goed gevuld is en dat er ook al grote opdrachten binnen zijn voor 2020, 2021 en zelfs al voor 2022, moet wel heel gek lopen wil het bedrijf dat niet glorieus halen. Eric van Dooren, zoon van de naamgever van het bedrijf en sinds 1992 in het bedrijf – eerst als monteur en vanaf begin 20ste eeuw als directeur - doet er niet voor niets alles aan om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Hij merkt daarbij wél dat hij tegen grenzen aanloopt. Zoals de omvang van het bedrijf. Er werken tien installateurs en daarmee heeft het bedrijf een omvang die gekenschetst kan worden als 'te groot voor servet en te klein voor tafellaken'.

Grotere opdrachten

Een voorbeeld maakt dit helder: Van Dooren is er door een goede samenwerking met de grote regionale aannemers Roger Michels en Hawee en met woningbouwvereniging Tiwos – hiervoor voert Kees van Dooren alle voorkomende W-werkzaamheden uit - door de jaren heen in geslaagd steeds grotere opdrachten binnen te halen. Het zijn opdrachten die het particuliere werk overstijgen en dat begint steeds vaker te wringen. Op de website staat bijvoorbeeld dat Van Dooren complete badkamers voor particulieren aanlegt. Daar is niets aan gejokt, maar als er nu een particulier aanklopt voor de renovatie van een complete badkamer dan is die niet eerder dan ergens in het voorjaar van 2020 aan de beurt, daar is hij heel eerlijk in. Het is een situatie die hij liever niet had gehad. "We moeten veel nee verkopen en daar hou ik helemaal niet van", zegt hij oprecht.

Werven

'Waar zijn monteurs tussen 25 en 40 jaar?'

De oplossing ligt voor de hand: nieuwe mensen aantrekken. Maar tja, waar vind je die tegenwoordig. "Stuur er maar twee, of liever nog drie, dan maak je me heel blij", lacht hij. Hij is daarom van plan om actiever mensen te gaan werven. "De bekende tekst op de bus 'Wij zoeken monteurs' levert niets meer op. We moeten het anders aanpakken en daarvoor zetten we onder andere sociale media in. Wij hebben goede contacten met het ROC, zijn erkend leerbedrijf en we hebben momenteel twee stagiairs lopen. Dat vind ik op tien monteurs een gezonde verhouding. Met een beetje geluk - of geluk, we doen er alles aan - kunnen we die jongens in dienst nemen. Maar ik heb langzamerhand geen idee meer waar de monteurs in de leeftijdscategorie daarboven, want daar is grote behoefte aan, zitten. Zijn die allemaal het vak uitgestroomd of zo?"

Oplossing

Zelf probeert Eric van Dooren intussen ondanks alle drukte bij te blijven in het vak, zoals op het gebied van duurzame oplossingen. Dat lukt redelijk, maar hij geeft eerlijk toe dat het hem steeds vaker aan tijd ontbreekt om zich ergens écht in te verdiepen. Maar, rasondernemer als hij is, werkt hij hard aan een oplossing.

Uitdagingen

"Wij zijn sinds 1 juli aangesloten bij de I&A Groep en we willen de komende maanden een stuk of zes andere installatiebedrijven in het land van dezelfde omvang en met dezelfde uitdagingen aansluiten. Op die manier kunnen we samen iemand in dienst nemen om bijvoorbeeld transmissieberekeningen te maken en om ons te adviseren over bijvoorbeeld welke warmtepompen het best zijn. Geen van ons is daar echt helemaal in thuis, maar samen staan we sterk. En wat mij betreft kan er nog veel meer uit groeien. Neem bijvoorbeeld ook Bouw Informatie Modelleren (BIM). Ook daarin kan ik niet alleen investeren, maar ik realiseer me heel goed dat ik op dat gebied de boot niet mag missen. En zo zijn er meer voorbeelden. We hopen ook koeltechnische en e-bedrijven aan te sluiten. Let wel: dat gebeurt zonder onze zelfstandigheid te verliezen. Het is geen franchisemodel, maar een samenwerkingsmodel en ook een model om kennis te delen. Ideaal."

Nog sterker

Het zal installatiebedrijf Kees van Dooren nog sterker maken dan het nu al is. Want dat het bedrijf kerngezond is, is wel zeker. Zo zijn onlangs mooie projecten afgerond en in voorbereiding. Op verzoek somt Eric van Dooren er een paar op: "De nieuwe rooftopbar is een uniek restaurant boven het voormalige postkantoor in Tilburg. Daar hebben we al het W-installatiewerk aangelegd en daar zijn we heel trots op, want dit wordt echt een blikvanger in onze gemeente. Installatietechnisch waren er geen uitdagingen, maar het feit dat mede onze handtekening daar onder staat, maakt ons trots."

Meer en meer

"Een ander bijzonder project is hotel de Leijhof in Oisterwijk. Daar hebben we van meer dan tachtig hotelkamers het sanitair gedaan. We kregen aanvankelijk de opdracht om veertien kamers te doen in een nieuwe vleugel. Maar het hotel trok steeds meer gasten waardoor er meer vleugels kwamen en ook een paar vergaderzalen en elke keer kregen wij de opdracht om de badkamers te doen. Momenteel leggen we de laatste hand aan voorlopig de laatste kamers."
"Ook zijn we betrokken bij de verbouwing van het luxe restaurant mooR en restaurant Alma, dat voor een Michelinster gaat. Deze zijn ook in Oisterwijk gevestigd. Dit is installatietechnisch wél een uitdaging, want beide restaurants komen bij elkaar in één gebouw en op de begane grond zit al een restaurant. Bovendien zitten daar weer boven drie luxe appartementen en de bewoners daarvan mogen bijvoorbeeld geen geluidsoverlast hebben. Dat betekent onder meer dat we Geberit Silent-db20 afvoerleidingen, een afvoersysteem met sterke geluidsisolatie, installeren."

Tiny houses

"En we worden in Waalwijk betrokken bij de verbouwing van een voormalige gymzaal tot zes luxe appartementen met daarbij zes zogeheten tiny houses. die niet op het gasnet worden aangesloten. Hawee ontwikkelt dit project en wij zijn nauw betrokken bij die ontwikkeling omdat hier wel een aantal installatietechnische uitdagingen zijn. Maar dat vind ik juist mooi."

Geberit

Bij de bovenstaande projecten is onder meer gebruikgemaakt van Geberit afvoerleidingen, het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem, het Geberit urinoirsysteem Preda en, dat spreekt voor hem vanzelf, overal een Geberit Duofix inbouwreservoir. Ook is er veel sanitair van Sphinx geplaatst. Hetgeen onderstreept dat de verstandhouding met Geberit prima is. Van Dooren: "Groot voordeel van Geberit is hun kennis en het gegeven dat ik door accountmanager Marcel in 't Veen goed op de hoogte word gehouden van innovaties en dat hij ook gevraagd en ongevraagd adviezen geeft waar mijn klanten blij van worden. Zo hoort dat te werken."