Afbeelding
Brian Elings

De worsteling met de warmtepomp

WARMTEPOMP

Veel Nederlanders weten niet op welke techniek ze moeten overstappen als alternatief voor gasloos. De warmtepomp wordt beschouwd als het beste alternatief, maar slechts 20 procent van de potentiële overstappers ziet een warmtepomp zitten. Maar inmiddels zit de verkoop van warmtepompen wel flink in de lift. De verkoop van warmtepompen voor Nederlandse woningen en kantoren is afgelopen kalenderjaar met ongeveer 30 procent gegroeid. Volgens het CBS zijn in Nederland nu 552.617 warmtepompen voor klimaatregeling opgesteld. Daarbij zijn wel alle airconditioningapparaten inbegrepen.

Overstappen op gasloos: Nederlanders zitten er maar mee in hun maag (zie ook het artikel op pagina 3). Er is een aantal redenen waardoor de populariteit van gasloos Nederland slinkt, maar dat wil niet zeggen dat de warmtepomp gezien wordt als de heilige graal. Met 20 procent Nederlanders die van gas willen overstappen op een alternatief is de warmtepomp de meest gewilde optie, maar veel is het nog niet. Met de hele straat, buurt, gemeente of liever heel Nederland in één keer overstappen op een collectief warmtenet, spreekt 13 procent van de mensen aan. Eén op de tien verwacht het meest van de vervanging van aardgas door groen gas. Voordeel daarvan is dat het bestaande pijpleidingennet kan worden gebuikt. Voor 20 procent van de Nederlanders is het onderwerp te heikel om er een oordeel over te vellen: zij wachten liever af wat de andere bewoners in de straat gaan doen.

Ruim een kwart

Vorig jaar werden er volgens gegevens van het CBS 107.834 warmtepompen verkocht, hetgeen een stijging is met ruim een kwart ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral de populariteit in nieuwe woningen heeft bijgedragen aan de groei. In 2017 werden er 48.0341 warmtepompen verkocht voor gebruik in een woning en in 2018 was dit aantal 63.164, een stijging met 31 procent. Vooral de luchtwarmtepomp is populair, maar dat is niet heel vreemd gezien het totale aantal in woningen geplaatste warmtepompen.

Verwarmingsketels

Koken doen we steeds vaker elektrisch

Opvallend is overigens dat de opkomst van de warmtepomp nog niet ten koste gaat van het aantal hr-verwarmingsketels. In 2018 werden 429.381 hr-ketels verkocht, een toename van 4.481 (1,1 procent) ten opzichte van 2017. Dit is minder dan het jaar ervoor: van 2016 op 2017 was de toename 13.600 (3,3 procent).

Elektrisch koken

Voor wat betreft koken geldt dat elektrisch koken de hype is van dit moment. In 2018 kozen drie op de vier kopers (73 procent) voor een elektrische kookplaat. In 2017 ging dit nog om 58 procent. In 2016 lagen de verkoopcijfers van elektrische kookplaten voor het eerst hoger dan die van gaskookplaten.