Koken op gas gebeurt steeds minder vaak.
Koken op gas gebeurt steeds minder vaak. Hans Peijs

Overstappen op gasloos is 'linkse hype'

ENERGIETRANSITIE

Het doel van de regering om Nederland helemaal van het gas af te koppelen kan op steeds minder enthousiasme rekenen van de Nederlandse bevolking. Een jaar geleden waren zes op de tien Nederlanders nog enthousiast, maar inmiddels is dit gedaald tot minder dan de helft. Vooral het aantal echt uitgesproken tegenstanders stijgt fors: van 29 procent een jaar geleden naar nu 43 procent.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek van dagblad Trouw en dit sluit naadloos aan bij een eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat aan het licht bracht dat de steun voor het klimaatbeleid van de regering tanende is.

Alle woningen

Gasloos wonen is een groot maatschappelijk onderwerp de komende decennia. In 2050, zo is het streven, moeten alle ongeveer 7 miljoen woningen gasloos zijn. 1,34 miljoen daarvan moeten al in 2030 van het gasnet zijn afgesloten. Voor een aanzienlijk deel is dat vrij simpel door nieuwbouwhuizen niet langer op het gasleidingnet aan te sluiten, maar de pijn zit vooral bij bestaande woningen. Zo blijkt, nu het beeld steeds concreter wordt, dat steeds meer mensen hun hakken in het zand zetten.

Hogere kosten

Vooral de hogere kosten worden gevreesd. Verder blijkt dat veel Nederlanders die voor zijn vooral denken aan de gevolgen voor Groningen en veel minder met het klimaat bezig zijn. En het overstappen naar gasloos wordt ook als een 'linkse hype' gezien.