Techniek Nederland: beroepsonderwijs moet op de schop

ONDERWIJS

In het beroepsonderwijs moeten zogenoemde 'hybride' docenten de norm worden. Hybride docenten zijn mensen uit de praktijk die zowel docent zijn als actief werkzaam zijn in de branche. Bovendien moeten binnen het beroepsonderwijs dezelfde ontwikkelingsmogelijkheden zijn als binnen andere onderwijsvormen, compleet met masteropleidingen. Dit is de enige manier waarop het schrijnend tekort aan goedgeschoolde installateurs kan worden ingelopen.

Deze dringende oproep om het beroepsonderwijs om te vormen deed Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, bij de opening van het nieuwe schooljaar.

Second best

Het gaat Terpstra al jaren aan het hart dat het beroepsonderwijs bij veel ouders en daardoor bij veel kinderen wordt gezien als second best. Het wordt daarom tijd dat het beroepsonderwijs op de schop gaat. Het beroepsonderwijs moet voor kinderen die de basisschool verlaten, en voor hun ouders, een volwaardige keuze zijn naast het algemeen vormend onderwijs, liet Terpstra weten.

Hybride docent

De zogenoemde hybride docent moet daarbij de spil worden. Die moeten de norm worden, vindt Terpstra. Verder wil Techniek Nederland dat er in het beroepsonderwijs en het algemeen vormend onderwijs twee identieke leerroutes komen, met beroepsmasters en promoties die studenten in het beroepsonderwijs dezelfde ontwikkelingsmogelijkheden geven en met dezelfde maatschappelijke uitstraling.

Extra financiering

Ook streeft Terpstra naar zogeheten arbeidsmarktrelevante financiering van het beroepsonderwijs. Dit betekent dat waar er tekorten op de arbeidsmarkt zijn, studenten en instellingen op extra financiering kunnen rekenen. Een landelijk dekkend netwerk voor het beroepsonderwijs is cruciaal om voldoende technici te kunnen opleiden. Daarom zouden schoolbesturen niet langer zelfstandig opleidingen mogen sluiten, zoals nu het geval is.