Afbeelding
Hans Peijs

Louwman is meest
duurzame dealerbedrijf

REFERENTIEPROJECT

Louwman Dealer Group opent binnenkort in Ridderkerk het meest duurzame dealerbedrijf van Nederland. Totaalinstallateur Lomans Capelle tekent voor de technische installatie. Projectleider Wtb Martin van Dijk vertelt erover.

Louwman Dealer Group is een van de grootste dealers van Toyota, Suzuki en Lexus in Nederland en heeft in en rond Rotterdam verschillende vestigingen. De directie besloot ongeveer twee jaar terug om de Toyota- en Suzuki-activiteiten van Louwman Rotterdam, Louwman Ridderkerk, Louwman Oud-Beijerland en Louwman Poortugaal samen te voegen in één nieuwe locatie op bedrijventerrein Cornelisland aan de Schaapherderweg in Ridderkerk. Daar wordt binnenkort ook het merk Lexus nog aan toegevoegd.

Nieuwe vestiging

Binnen deze geheel nieuwe vestiging hebben alle merken een aparte showroom om de uitstraling en merkidentiteit te waarborgen. Er is één centrale werkplaats met de modernste apparatuur voor een hogere efficiëntie en kwaliteit. De nieuwe vestiging gaat Louwman Rotterdam-Zuid heten.

BREEAM-NL Outstanding

Bedrijf voldoet aan eisen BREEAM-NL Outstanding

Dat de nieuwe vestiging mooi en goed bereikbaar is en bovendien van alle gemakken die klanten tegenwoordig mogen verwachten is voorzien, ziet iedereen meteen bij binnenkomst. Wat niemand ziet maar wat voor Louwman uiterst relevant is, is dat het nieuwbouwproject is gerealiseerd volgens het BREEAM-NL certificeringsprincipe met het hoogste ambitieniveau 'Outstanding'.

Eerste in Nederland

Dit betekent een maximale rating van 5 sterren op het gebied van bouwen met een duurzaam karakter. De vestiging is hiermee het eerste autobedrijf in de Nederland dat voldoet aan deze norm. "Door te kiezen voor een duurzaam toekomstbestendig pand verlagen we niet alleen de operationele kosten, maar verhogen we tevens de productiviteit, creëren we een prettige en gezonde omgeving voor onze klanten en medewerkers en verlagen we de CO2-footprint", laat Marco Broere, directeur van Louwman Dealer Group, weten.

Goede reputatie

Bij een dergelijke uitdaging hoort een installatiebedrijf dat zijn sporen heeft verdiend op het gebied van duurzaamheid. Daarbij is de keus gevallen op Lomans Capelle (Lomans Amersfoort is de hoofdvestiging, zie voor meer informatie over het bedrijf het kader). Lomans heeft een goede reputatie opgebouwd met het ontwerpen en aanleggen van duurzame technische installaties, waarbij het in het voortraject steevast adviesbureau De Groene Jongens (DGJ) inschakelt. Dat is geen toeval, want de Groene Jongens is een zelfstandige dochteronderneming van Lomans. De Groene Jongens biedt advies, diensten en nieuwe ontwerp- en gebouwconcepten die leiden tot een circulaire en CO2-neutrale maatschappij.

Virtueel

Het is de eerste keer dat Lomans Capelle een opdracht heeft verworven van de Louwman Group. Om in beeld te komen voor de prestigieuze opdracht hield Lomans Capelle vorig voorjaar een presentatie, laat projectleider Martin van Dijk weten. "Toen dit speelde, hadden wij samen met de bouwkundig aannemer het gemeentehuis Zuidplas 'virtueel' opgeleverd aan de klant middels een virtualrealitypresentatie voordat we nog maar één spa in de grond hadden gezet. Dat pand is gebouwd met als uitgangspunt BREEAM-NL Excellent, dus één treetje lager dan dit gebouw. Het grote voordeel van een dergelijke presentatie is dat een project bij de klant meer gaat leven omdat dit ze een beter inzicht geeft. Het liefst hadden we het project van Louwman ook met een dergelijke presentatie gedaan, maar door omstandigheden is dit project niet in BIM voorbereid."
De presentatie alsmede de goede referenties van Lomans van een wederzijdse relatie leidden ertoe dat Lomans Capelle de installatieklus kreeg.

Beslissingen

Om in aanmerking te komen voor het hoogste BREEAM-NL-certificaat zijn installatietechnisch gezien een aantal belangrijke beslissingen genomen. Martin van Dijk somt een aantal zaken op:
"Er wordt voor de warmte- en koudeopwekking gebruikgemaakt van warmtepompen. Dat is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Voor een deel van warm tapwater is een zonneboiler geïnstalleerd met panelen op het dak. Om alle showrooms, kantoren en zelfs werkplaats te kunnen verwarmen en te koelen is vloerverwarming toegepast. Voor wat betreft de sanitaire installaties zijn per toiletgroep magneetkleppen geïnstalleerd die reageren op bewegingssensoren en zijn de inbouwreservoirs van de toiletten afgesteld op vierliterspoeling. Verder liggen de daken vol met pv-panelen als directielevering. Of dit voor ons business-as-usual was? Dat is wel heel kort door de bocht, want elke opdracht bestaat uit nieuwe uitdagingen om binnen de gestelde grenzen het maximale eruit te halen voor ons en de klant."

Geberit

Voor het leidingwerk heeft Lomans onder andere Geberit Mapress gebruikt, er zijn Geberit Duofix inbouwreservoirs geïnstalleerd, het regenwater van het hele pand wordt afgevoerd via een Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem inclusief Geberit PE, en er zijn duurzame elektronische Preda urinoirs met Geberit urinoirschotten geplaatst.

Adviseur

De afstemming voor alle gebruikte materialen en producten heeft Geberit accountmanager Marco Bremmer met Lomans en Louwman afgestemd. Bremmer zegt hierover: "Onze werkwijze is dat wij niet alleen leverancier zijn, maar ook adviseur. Aan de hand van bijvoorbeeld het bestek leggen wij aan de klant bepaalde keuzes voor om het beste resultaat op het gebied van duurzaamheid, installatie, esthetica en exploitatie te bereiken. Dat werken we dan uit in een totaalplan. De directie van Louwman Dealer Group heeft meerdere adviezen van ons overgenomen."
Wat zeker ook meespeelt, is dat de relatie tussen Lomans en Geberit zeer bestendig is. Van Dijk: "Lomans kiest voor kwaliteit en Geberit levert die en dat is een goede combinatie."

Lomans Capelle heeft onder andere Geberit Preda urinoirs geïnstalleerd.