Afbeelding
Renault

Renault Master ZE is grote
elektrische jongen

BESTELAUTO

Het aanbod aan elektrische bestelauto's neemt niet snel toe, maar al met al is er inmiddels een aardige keus. Onder de grote elektrische bestelauto's is de Renault Master ZE de belangrijkste speler. Tijd voor een kennismaking.

Wat bindt Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Utrecht? Dit: ze hebben een milieuzone. Dat betekent onder meer dat, even kort door de bocht, vervuilende bestelauto's het centrum niet meer in mogen. De gemeenten Den Haag, Leiden, Maastricht en Nijmegen hebben ook concrete plannen voor een milieuzone en je kunt er staat op maken dat meer steden zullen volgen. Sterker nog: over pakweg tien jaar is een milieuzone waarschijnlijk de standaard.

Duurzaam ondernemen

Dit heeft gevolgen voor ondernemers die gebruikmaken van bestelbusjes, onder wie installateurs. Je kunt je kop wel in het zand steken en denken: het duurt mijn tijd wel uit, maar je kunt er ook actief op inspringen. Immers: laten zien dat je een duurzaam ondernemer bent straalt positief uit op je bedrijf.

Niet afwijkend

In niets wijkt de elektrische Master optisch gezien af van een gewone Master. Maar bij een kijkje onder de auto zit zichtbaar een batterijpakket en onder de motorkap zit een R75 elektromotor die we ook kennen van de ZOE en de Kangoo ZE, beide ook van Renault. De R75 levert 57 kW (76 pk), het lithium-ion accupakket levert 33 kWh. Voor wie wil weten wat dat dat betekent op bijvoorbeeld de snelweg: sneller dan 100 km/uur gaat deze Master eenvoudigweg niet.
De auto is uitgerust met een automatische versnelling (zoals elke elektrische auto) inclusief kick-down, maar het schiet niet op. Dat geeft niet, want bij een elektrische auto gaat het niet om racen, maar om zo duurzaam mogelijk autorijden. Dat betekent trouwens ook dat er geen airco in zit, want een airco vreet stroom.

Actieradius

Goed om te weten is dat de actieradius 150 km/uur is, volgens Renault. Dat is voor de meeste ondernemers prima, maar hou er wel rekening mee dat dit de meest gunstige stand is. In de winter kun je er zomaar 10 procent vanaf halen, als het niet meer is. En wat betreft het laadvermogen en het laadruim kunnen we kort zijn: dat is hetzelfde als van een gewone Master.
Wat is nou eigenlijk de conclusie? Volgens ons dit: de Master ZE is in principe een praktische elektrische bestelauto, maar je moet wel heel veel duurzaamheid in je donder hebben om deze auto aan te schaffen. Daarvoor zijn de actieradius en de maximumsnelheid te beperkt en de prijs te hoog, ook al kun je subsidie krijgen.