Comfort gaat voor duurzaamheid.
Comfort gaat voor duurzaamheid. Hans Peijs

Duurzaamheid is mooi, maar comfort is belangrijker

SANITAIR

Duurzaamheid is mooi meegenomen, maar de consument kiest bij de aanschaf van een nieuwe badkamer toch echt voor een luxe badkamer. Comfort is voor bijna 60 procent van de consumenten belangrijk, terwijl duurzame producten voor 43 procent van de klanten een doorslaggevend argument is.

Dit staat in het onderzoek Spetterend Sanitair 2025 dat USP Marketing Consultancy uitvoerde ter gelegenheid van het afscheid van de Stichting Verwarming en Sanitair. Deze stichting is eigenlijk al jaren niet meer actief en op 29 oktober wordt deze tijdens een speciaal congres officieel ten grave gedragen. De stichting bestond uit fabrikanten, groothandels en installateurs die actief zijn in de installatiebranche en heeft ruim 25 jaar bestaan. Met name de afzet van hoogwaardig sanitair werd gepromoot.

Baden in Holland

Een van de belangrijkste troefkaarten was jarenlang het badkameronderdeel 'Baden in Holland' bij de VSK. Dit was in feite een beurs binnen de beurs.

Tijdens 'Baden in Holland' werden onder andere prijzen uitgereikt voor mooiste producten en dergelijke. In 2010 stopte dit onderdeel van de VSk, waarna de stichting steeds minder actief werd en uiteindelijk is ingeslapen. In de sanitairbranche is er overigens nog steeds een stichting actief die luxe sanitair promoot: de Stichting Badkamer Promotie, die elk jaar dat er geen VSK wordt gehouden de ISH Noviteitenshow organiseert. Die was dit jaar in april. Ook bij de ISH Noviteitenshow draait het om kwaliteit en A-merken.

Info duurzaamheid product belangrijk

Congres

De naam van het onderzoek is gelijk aan een speciaal congres dat op 29 oktober in Utrecht wordt gehouden. Hier worden alle resultaten bekendgemaakt, maar nu is er alvast een eerste tipje van de sluier opgelicht.

Comfort

Onder andere hebben de onderzoekers gevraagd in hoeverre zij het belangrijk vinden dat sanitairfabrikanten bij hun producten aangeven hoe duurzaam die zijn. Negen van de tien consumenten vinden dit belangrijk, van wie zelfs een grote meerderheid (60 procent) dit heel belangrijk vindt. Van de fabrikanten verwacht de consument dus het nodige, maar dat wil niet zeggen dat ze er ook wat mee doen. Comfort is namelijk veel belangrijker dan dat een product duurzaam is.

Naast deze resultaten worden er cijfers gepresenteerd over de energietransitie, digitalisering, innovaties bij montage en de wensen en behoeften van 50-plussers.