Aantal W-installateurs stijgt boven elfduizend

ECONOMIE

In tien jaar tijd is het aantal W-installateurs met 38 procent gegroeid: van 8.280 bedrijven in 2009 naar 11.420 bedrijven nu. Techniek Nederland meent dat de stijging met name moet worden toegeschreven aan het aantal starters, vooral zzp'ers.

Deze cijfers komen van het CBS, dat dit soort cijfers van elke beroepsgroep bijhoudt. De W-installateurs worden onderverdeeld in twee groepen: loodgieters/fitters en verwarmingsinstallatiebedrijven. Loodgieters/fitters hebben met een aantal van 7.500 in 2018 het grootste aandeel. Tien jaar geleden waren er tweeduizend loodgieters minder. Het aantal verwarmingsinstallatiebedrijven steeg van 2.835 naar 3.920. Dit betekent dat beide groepen relatief evenveel bijdragen aan de totale groei. In alle jaren nam het aantal bedrijven toe, maar de groei ging het snelst van 2017 tot en met nu. Tussen 2012 en 2014 was de stijging het kleinst. Er is in de tien jaar geen jaar geweest dat er geen groei werd genoteerd.

Ronkende cijfers

De stijging van het aantal W-bedrijven heeft volgens Techniek Nederland een aantal oorzaken. De installatiesector laat de laatste jaren alleen maar ronkende cijfers zien die worden aangejaagd door de energietransitie, digitalisering, smart buildings en de wens van veel ouderen om langer thuis te blijven wonen. Met andere woorden: alle seinen staan al jaren op groen. De verwachting is dat dit de komende jaren het geval zal blijven en dat trekt veel mensen naar de branche. Er is in de cijfers geen onderscheid in de omvabng van de bedrijven, maar volgens Techniek Nederland is het aannemelijk dat er vooral veel zzp'ers zijn.