Alleen een warmtepomp plaatsen volstaat niet meer volgens de adviserende rol die de installateur steeds meer krijgt.
Alleen een warmtepomp plaatsen volstaat niet meer volgens de adviserende rol die de installateur steeds meer krijgt. Hans peijs

Hoe meer kennis, hoe beter het is

ENERGIENEUTRAAL

Het werkgebied van de branche wordt door allerlei maatregelen en ontwikkelingen aanzienlijk groter, waardoor meer kennis vereist is. Hoe meer kennis, hoe beter, want in de basis ben je als installateur tegenwoordig een adviseur.

Dit schrijft Grundfos in een update voor wat betreft de eisen die ertoe moeten leiden dat de gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal is.
Op dit moment bestaat het energieverbruik in de gebouwde omgeving voornamelijk uit aardgas en elektriciteit, met CO2-uitstoot als gevolg. De energietransitie houdt dus voornamelijk in dat we andere energiebronnen moeten gaan gebruiken om minder belastend te zijn voor het milieu. Maar ook energiebesparende maatregelen zijn noodzakelijk, want hoe efficiënter we met energie omgaan, hoe minder we hoeven te verbruiken. Hier zullen bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen een grote rol gaan spelen.

Belangrijke momenten:

2019 begin uitvoering Klimaatakkoord
2020 alle nieuwbouw voldoet aan BENG-eisen
2023 alle kantoren hebben verplicht minimaal energielabel C
2030 CO2-uitstoot met 49 procent gedaald ten opzichte van 1990
2050 gebouwde omgeving energieneutraal

Nieuwe markt

Om de hele gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal te krijgen, ontstaat er een nieuwe markt. In de nieuwbouw is de nieuwe norm om energieneutraal te bouwen. Het is bij nieuwbouw niet langer de vraag hoe het gebouw eruit moet zien, maar hoe het gebouw verwarmd gaat worden en waar de energie vandaan gaat komen. De grootste uitdaging ligt echter in de bestaande gebouwde omgeving. Gebouwen moeten beter worden geïsoleerd en worden voorzien van de juiste combinatie van duurzame energie en energie-efficiënte oplossingen.

Trias energetica

Waar de traditionele installateur voornamelijk bezig was met onderhoud, zal dat takenpakket uitgebreider worden. De energietransitie is een langlopend project. Het vakgebied wordt breder, meer digitaal en veelzijdiger. Voordat je over installatietechnische aanpassingen kunt adviseren, moet je kijken naar de isolatiewaarde en ventilatie van een gebouw. De zogenoemde 'trias energetica' is een stappenplan om een energiezuinig ontwerp te maken. Eerst moet je isoleren om energieverspilling tegen te gaan, vervolgens moet je slim gebruikmaken van duurzame bronnen en daarna moet je zo efficiënt mogelijk voorzien in de resterende energiebehoefte. Duurzame systemen verbruiken vaak veel elektriciteit. Enkel een warmtepomp installeren levert vaak niet het gewenste resultaat op. Wil je het echt duurzaam aanpakken dan kun je bijvoorbeeld zonnepanelen toepassen om het extra verbruik te compenseren. Na de aanpassingen moet het hele systeem ook gemonitord worden om te checken of het daadwerkelijk het gewenste resultaat oplevert. Het zorgt er daarnaast voor dat je langer contact met de klant hebt, waardoor de relatie sterker wordt.