Afbeelding
Geberit

Stinkt jouw poep?

Tot een paar jaar geleden dachten wetenschappers dat mensen 10.000 geuren konden ruiken. Recent onderzoek toont aan dat het er veel meer zijn. Een biljoen geuren kunnen we onderscheiden. Dit stelde ons eeuwenlang in staat om te overleven. Op basis van geur bepalen we namelijk of iets eetbaar is of dat er gevaar dreigt. Maar wanneer wordt geur stank?

Stank en geur nemen we waar via de neus, maar wetenschappelijk is er een groot verschil. Geur heeft een duidelijke definitie en is meetbaar. Iedere geur is opgebouwd uit honderden moleculen en voor het ruiken gebruiken mensen bijna 400 receptoren. Wanneer geur stank wordt, is moeilijk aan te geven. Dat komt omdat stank wordt bepaald in de hersenen. Als een geur negatieve associaties oproept, dan zeggen we dat het stinkt. Dat verklaart ook waarom sommige mensen vis en kaas prima vinden ruiken, terwijl anderen het liefst een blokje omlopen.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar stank. Opvallend daarbij is dat de lijsten met 'de onaangenaamste geuren ter wereld' vol staan met etenswaren, zoals de doerianvrucht, gefermenteerde eendeneieren (een Chinese delicatesse) en vieux boulogne (Franse kaas). Deze stinkers staan echter niet op de topposities. Die plekken zijn gereserveerd voor lijkenlucht, rioolgeuren en braak- en poepluchten. En ook hier blijkt weer hoe subjectief stank is. Onze eigen poeplucht vinden we namelijk helemaal niet vies, die van een ander wel.
Een 'plons-wc' helpt niet om stank tegen te gaan. Omdat poepgeuren veroorzaakt worden door gassen en deze lichter zijn dan water komen ze naar de oppervlakte en ruik je nog steeds de ontlasting. Vroeger legden ze daarom lucifers op de wc. Soms zie je nog een doosje Zwaluw liggen, maar in de meeste huishoudens hebben de lucifers plaatsgemaakt voor een bus luchtverfrisser. Maar wees eerlijk: vind jij dat lekker ruiken? De chemische lavendelgeur is vaak nog op de gang te ruiken en maskeert nauwelijks waarom u de wc bezocht.

De meest effectieve manier van geurzuivering is afzuiging. Acht jaar geleden introduceerde Geberit het DuoFresh inbouwreservoir. De DuoFresh module zuigt de vieze luchtjes af bij de bron. Daarna wordt de lucht gefilterd en gezuiverd teruggeleid naar de ruimte. Klanten die deze frisheid iedere dag wilden ervaren moesten echter een nieuw inbouwreservoir aanschaffen.
Maar dat is verleden tijd. De DuoFresh module – die sinds 1 juli 2019 beschikbaar is – is los verkrijgbaar en past op Sigma inbouwreservoirs (Sigma 12 cm vanaf bouwjaar 2008 of Sigma 8 cm vanaf bouwjaar 2016). Alleen een netspanningsaansluiting van 230 V is nodig om het luchtfilter te activeren. Daarnaast is de module voorzien van ledverlichting - die de bedieningsplaat subtiel verlicht - en de geïntegreerde toiletstickhouder zorgt iedere spoeling voor fris water. Daardoor is zelfs na uw stoelgang uw privacy gewaarborgd.