Afbeelding
Rij-instructie

Hulpjes goed voor veiligheid

HULPSYSTEMEN

Per saldo mag van auto's uitgerust met ADAS (Advanced Driver Assistance Systems, zeg maar de technische hulpsystemen in een auto) een gunstig effect op de verkeersveiligheid worden verwacht. Hoe groot die veiligheidswinst uiteindelijk zal zijn, is sterk afhankelijk van hoe automobilisten hun gedrag aanpassen aan het rijden met deze systemen.

Dit staat in het SWOV-rapport 'Veiligheidseffecten van rijtaakondersteunende systemen'. In het rapport beschrijft SWOV van 14 geavanceerde systemen wat er in de literatuur bekend is over het veiligheidseffect. De belangrijkste conclusie: geen van de onderzochte systemen lijkt een negatief effect te hebben op de verkeersveiligheid. Wel zijn er indicaties dat het ene systeem een groter positief effect heeft dan het andere.

Gedrag veranderen

Geavanceerde rijtaakondersteunende systemen kunnen het gedrag van de bestuurder veranderen. Een bestuurder kan bijvoorbeeld ten onrechte denken dat nu het systeem in zijn of haar auto zit, hij of zij zelf niet meer zo goed hoeft op te letten en gemakkelijker onder het rijden andere dingen kan gaan doen. Dit wordt gedragsadaptatie genoemd. Sommige ADAS functioneren niet in bepaalde omstandigheden. Zo functioneren Lane Departure Warning-systemen bij de huidige stand van de techniek alleen goed als ze de belijning kunnen 'zien'.