Afbeelding
Pixabay

Voorkomen schommeling van
temperatuur bij douchekraan

TAPWATERINSTALLATIES

Onlangs verscheen een belangrijke aanvulling op de zogeheten ISSO-Publicatie 55, die richtlijnen bevat voor ontwerp en realisatie van tapwaterinstallaties in woningen en utiliteitsgebouwen. Doel is om drukschommelingen en daarmee temperatuurschommelingen te voorkomen bij douchekranen. Voor installateurs is dit een belangrijke publicatie.

Eind 2016 verscheen bij TVVL, hét kennisknooppunt voor gebouwgebonden installaties en voorzieningen, de voorstudie ST-35 met als titel 'Beperken van drukschommelingen aan inlaten van douchemengkranen'. Het bleek dat drukschommelingen kunnen leiden tot temperatuurschommelingen en dat kan nare gevolgen hebben, zoals schrikreacties en verbranding. In het rapport stonden aanbevelingen voor het opstellen van ontwerprichtlijnen en die zijn nu vertaald in een aanvulling op ISSO-Publicatie 55.

Voldoende autoriteit

Een belangrijk inzicht dat uit de aanvulling naar voren komt, is dat de aansluitleidingen naar de mengkraan voldoende 'autoriteit' moeten hebben ten opzichte van de verdeelleidingen. Eenvoudiger gezegd: om drukschommelingen te voorkomen, moeten de verdeelleidingen met een laag drukverlies worden gedimensioneerd en de aansluitleidingen met een hoger drukverlies.

Volumestroombegrenzers

In het aanvullingsrapport zijn richtlijnen hiervoor gegeven. Om voldoende autoriteit in de aansluitleidingen te bereiken, kunnen bijvoorbeeld aan de inlaat van de douchemengkraan drukonafhankelijke volumestroombegrenzers worden geplaatst. Daardoor leidt een drukschommeling in het systeem tot een aanmerkelijk kleinere verstoring op de douchemengkraan. Het aanvullingsrapport is tot stand gekomen met een bijdrage van Techniek Nederland en OTIB. De aanvulling wordt waarschijnlijk in 2020 aangehecht.

Bron: OTIB