Afbeelding
Dacia

Dacia Dokker dCi 90: geen beauty, wel betrouwbaar werkpaard

BESTELAUTO

Laten we er niet omheen draaien: er zijn maar weinig installateurs die gecharmeerd zijn van een Dacia. Dacia is een Roemeens merk, zij het met de techniek van Renault (Dacia maakt deel uit van het Franse concern) en straalt uit dat je het niet helemaal gemaakt hebt. Maar als je daar doorheen kijkt, merk je dat het best meevalt. Zoals bij de Dacia Dokker Van dCi 90, die gewoon een prima bestelauto is.

De Dacia Dokker Van is niet nieuw op de Nederlandse markt. Integendeel. Sinds april 2013 om precies te zijn is deze besteller te koop en in die jaren is de Dokker amper veranderd. "De Dokker Van is de betaalbare bedrijfsauto van Dacia. Compact, compleet en veel opberg- en binnenruimte", schrijft Dacia zelf over de Dokker.

Niet fors

Daar is niet veel aan gelogen, constateren wij. De Dacia oogt allereerst niet fors en dat klopt ook, want in vergelijking met de andere populaire bestelauto's in dit segment is het allemaal net iets kleiner. Echt allemaal? Nee. De wielbasis bijvoorbeeld is met 281 cm bijvoorbeeld juist groter dan de concurrentie en dat betekent veel ruimte in het laadruim.
De Dokker is niet de modernste bestelauto. Van het uiterlijk raakt niemand in positieve zin ondersteboven en van enig charisma is eigenlijk geen sprake, hoewel de in de kleur van de carrosserie meegespoten bumpers de auto wel goed doen. Ook de grille ziet er modern uit.

De cabine

De relatief bescheiden buitenmaten vertalen zich vooral in een wat kleine, voor grote mensen zelfs, iele, cabine. Het interieur is voldoende comfortabel, maar de Dacia is zeker niet het meest luxe. De gebruikte materialen in het dashboard zijn bijvoorbeeld hard, de bestuurdersstoel is matig verstelbaar en het stuur zelfs helemaal niet. Dat is eigenlijk echt niet meer van deze tijd en het leidt ertoe dat niet iedereen een optimale zitpositie zal kunnen vinden.

Grenzeloze hoofdruimte

Valt er ook nog wat positiefs aan te ontdekken? Jazeker. Het dashboard heeft enorme opbergvakken bovenop, de voorportieren herbergen grote kaartenbakken, boven de voorruit is een behoorlijke plank gemonteerd om los spul af te leggen, de beenruimte is prima en de hoofdruimte zowat grenzeloos.
De motor is niet van Renault, maar komt van Mercedes-Benz, waar de Fransen een deal mee hebben. Deze staat ook in de Mercedes Citan. De 1.5 dCi-motor is goed voor 90 pk en is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Dat is allemaal niet buitensporig, maar over het algemeen god genoeg. De aandrijflijn is goed. Alles bij elkaar rijdt de auto minder dan andere bestelauto's, maar het is zeker niet onoverkomelijk allemaal.

In de laadruimte scoort de Dacia door zijn lange wielbasis een enorme laadlengte: 187 cm. Het laadvermogen is prima – mede door het lage eigen gewicht van de Dokker - het laadvolume ook.
Het grote voordeel is natuurlijk de prijs. Die ligt echt duizenden euro's lager dan welke bestelauto dan ook.