Afbeelding
Borrenbergs

'Jongeren kunnen niet snel genoeg in contact komen met innovaties'

TEGELTECHNIEK

Goed nieuws, maar aan de andere kant en op een ander vlak ook wel zorgen. Dat zijn de emoties die Ton Borrenbergs momenteel bezig houden. Het goede nieuws is dat Daan Hooglugt uit Mierlo Nederlands Kampioen Tegelzetten is geworden en in augustus naar Kazan, Rusland mag voor het WK tegelzetten. Voor Borrenbergs is dit het bewijs dat het vak nog steeds populair is bij jonge mensen. Maar hij maakt zich tegelijk zorgen over het toenemend aantal installatiefouten in de badkamer.

Ton Borrenbergs is van huis uit tegelzetter en een echte vakman. Zijn passie voor het vak leidde ertoe dat hij ongeveer twaalf jaar geleden in contact kwam met het onderwijsveld, waarna hij naast zijn dagelijkse werk voor de klas kwam te staan in Mierlo. Zo kregen de leerling- tegelzetters les van iemand met hart voor dit mooie ambacht en die tevens verstand heeft van zaken zowel theoretisch als praktisch.

Adviseur

Borrenbergs is nog steeds actief tegelzetter, maar heeft tegenwoordig veel meer om handen. Zo is hij adviseur van de Bond van Aannemers in Tegelwerken in Nederland (BOTAVIN), hij is voorzitter van de Nederlandse Innovatieve Tegelacademie (NITA) en hij is nauw betrokken bij Bouw Infra Mensen Mierlo. Dit in 1984 opgerichte samenwerkingsverband van regionale bedrijven in de bouw- en infratechniek is uitgegroeid tot een gerespecteerd opleidingscentrum dat samenwerkt met de plaatselijke ROC. De taakverdeling hierbij is dat het ROC zorgt voor de opleiding in de schoolbanken en dat bij Bouw Infra Mensen Mierlo de leerlingen middels een stagecontract de praktijk wordt bijgebracht.

Begeleiden

'In de praktijk gaat veel fout'

En dat doen ze goed, want Daan Hooglugt won dit jaar vanuit dit samenwerkingsverband de Nederlandse kampioenschappen tegelzetten en mag in augustus meedoen aan de zogeheten WorldSkills in Kazan. Op weg daarheen begeleidt Ton Borrenbergs hem samen met zijn vaste collega Marcel van de Berkmortel. Borrenbergs heeft er plezier in."Daan leert makkelijk, luistert goed naar aanwijzingen en volgt die gretig op en hij is erg handig. Hij blinkt echt uit", zegt hij met de nodige trots. Van de Berkmortel draagt zorg voor de gehele coördinatie vanuit Bouw Infra Mensen Mierlo.

Geberit CleanLine

Tijdens de wedstrijd in Rusland moet Hooglugt onder andere tegels met rondingen snijden, radiussnijden, 3D metselwerk maken, waterpas aanbrengen van wandtegels én een vloer betegelen met daarin een Geberit CleanLine douchegoot (zie voor meer informatie het bericht op pagina 5-red.). Dat vindt hij leuk, want Borrenbergs is een fan van de Geberit CleanLine en heeft deze onder andere geroemd tijdens de seminars 'Waterdicht vertrouwen in doucheafvoeren' die Geberit eerder dit jaar heeft georganiseerd waaraan hij vanuit de NITA een belangrijke bijdrage leverde.

Mooi product

"De CleanLine is een heel mooi product. Deze douchegoot is eenvoudig te installeren, ook door een tegelzetter, waarbij ik wel opmerk dat er nog steeds vakkennis voor nodig is. Het mooie is dat een deel van de installatietechniek al in de goot zit. Het is ook een mooie goot in elke badkamer. Ik ben er blij mee dat deze douchegoot wordt betrokken bij de WorldSkills, want dit is de toekomst. Jonge vakmensen kunnen niet vroeg genoeg in contact komen met de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied."

Heikel punt

Tijdens de seminars sneed hij ook nog een ander punt aan. "In de praktijk gaat er veel fout", constateert Borrenbergs. "Het vakmanschap hobbelt achteruit met als gevolg dat verkeerde materialen worden gebruikt en bijvoorbeeld leidingen niet goed worden aangelegd met niet zelden lekkage tot gevolg. Er gaat ook veel fout bij de communicatie. Bij de seminars hebben we de vraag voorgelegd wie er verantwoordelijk is voor de douchegoot: de installateur, de tegelzetter of de aannemer? Het antwoord is dat ze allemaal een verantwoordelijkheid hebben en daar zijn sommigen zich absoluut niet van bewust."

Ondeskundig werk

Verder kregen de deelnemers inzicht in de risico's van ondeskundig werk. Borrenbergs: "En denk nou niet dat het alleen om badkamers gaat bij particulieren. Laatst nog was er een kwestie waarbij de badkamer in honderd hotelkamers niet goed was aangesloten, met lekkage tot gevolg. Dan heb je het over schades van vele duizenden euro's." Weet je wat het ook is, zegt hij oprecht: "Tegenwoordig wil iedereen zo snel mogelijk zzp'er worden en ik merk in de praktijk dat velen hun vakkennis niet bijhouden. Dat is een groot probleem aan het worden."