Afbeelding
Hans Peijs

Ondanks kritiek komen er strengere milieu-eisen voor gebouwen

MILIEUEISEN

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 juli 2020 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Toen dit in november 2018 bekend werd, brak er een storm van kritiek los, maar minister Ollongren (BZK) hield voet bij stuk en deze nieuwbouweisen zijn onlangs door de ministerraad aangenomen. Deze worden vanaf 1 januari 2020 onderdeel van het Bouwbesluit.

De nieuwe BENG-eisen vervangen de EPC, de huidige eis voor nieuwbouw. De BENG-eisen geven meer waarborgen dat een gebouw energiezuinig wordt ontworpen dan de EPC. De drie BENG indicatoren waar de eisen op worden gebaseerd zijn de energiebehoefte, het primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie.

Consequenties

Techniek Nederland stelt dat de consequenties van deze strengere eisen voor ontwikkelaars, architecten, bouwers en installatiebedrijven groot zijn en vragen om een zorgvuldige invoering. "Deze aanpassing leidt tot een aanscherping van de eis voor de meeste woongebouwen, voor een deel van hoekwoningen en twee-onder-een-kapwoningen en voor een beperkt deel van de vrijstaande woningen. De BENG 1-eis voor lichte bouwmaterialen wordt gecorrigeerd met 5 kWh/m².jr", laat Techniek Nederland weten.