Afbeelding
Guido Thie

INSTAAN: rechts inhalen met een glimlach'

TOPFITTER

'Wij geloven alleen in het leveren van maatwerk.' Dit valt te lezen op de website van installatiebedrijf INSTAAN in Arnhem. Het is een kraakheldere visie van het bedrijf (opgericht in 2005) dat graag complexe installaties ontwerpt en aanlegt. Een uitgebreide toelichting.

Even terug naar 2012. Waarom? Omdat het in Arnhem gevestigde installatiebedrijf INSTAAN toen op de 89ste plek stond in de zogeheten FD Gazellenlijst van 100 snelstgroeiende bedrijven. Om twee redenen is dit bijzonder. De eerste: in 2012 zaten we midden in de crisis en heel wat installatiebedrijven hadden het zwaar of vielen zelfs om. Zo niet INSTAAN. De tweede is dat in deze lijst sowieso niet veel installatiebedrijven zitten.

Medewerkers

Blijkbaar hebben ze het in Arnhem helemaal in de vingers, waarbij het goed is om te weten dat de opgaande lijn nadien 'gewoon' is doorgezet. Ter illustratie: in 2012 waren er 24 medewerkers en inmiddels zijn dat er tien meer. Hieromheen zit een schil met een grote groep vaste onderaannemers, partner-installatiebedrijven en zzp'ers.
Een groei met tien mensen valt overigens nog mee, maar INSTAAN hanteert als uitgangspunt: eerst de mensen, dan het werk. Bij alles geldt namelijk dat de medewerkers het moeten doen en dan kun je beter alleen maar goede medewerkers hebben. Directeur Bas Arends meent: "Vooralsnog kunnen wij nog goede mensen vinden en dat heeft vooral te maken met wat wij bieden. We geven mensen veel vrijheid en werken hier betekent 'fun en action'. Wij hebben liever medewerkers met passie voor het vak en passie voor klanten, dan dat ze alle werkzaamheden al kunnen uitvoeren."

Eigenwijs

'Eerst de mensen, dan
het werk'

INSTAAN is opgericht door Bas Arends, Jan Brink en Frank Houtriet, waarna in 2013 Reinier Vermeij als vierde partner is toegevoegd. Alle vier zijn gepokt en gemazeld in de installatiesector met ieder zijn specialisatie en ook alle vier zijn ze 'best eigenwijs', in de goede zin van het woord. Focus is voor het kwartet de belangrijkste aanjager van succes. In dit geval is dat focus op liefst zo ingewikkeld mogelijke installatietechnische vraagstukken. "Wij vinden het leuk worden als het ingewikkeld wordt. Op het moment dat iets een uitdaging wordt gaan we altijd harder rennen dan we normaal al doen. Mooie dingen maken waar klanten plezier aan beleven, daar hebben wij plezier in", vertelt Arends.

Korte lijnen

Een van de succesfactoren zijn, zegt Arends, de korte lijnen binnen het bedrijf. "Wij hanteren als uitgangspunt dat de projectleider die de prijsopgave maakt ook het voorontwerp maakt, zelf de uitvoering doet en verantwoordelijk is voor de oplevering. Dat is voor onze relaties heel belangrijk. Veel opdrachtgevers weten weinig van techniek, maar hebben wel een gedachte over wat en hoe ze dat willen en het werkt dan heel prettig als er één aanspreekpersoon is die precies weet wat er is afgesproken."
Dat lijkt logisch. Of anders gezegd: voor kleine installateurs is deze werkwijze opgelegd pandoer, maar INSTAAN beweegt zich in de markt met de grote spelers en daar is dit niet gebruikelijk, zegt Arends. "Over het algemeen zijn alle disciplines gescheiden afdelingen met andere mensen. Daardoor heb je kans op hick-ups en dat vinden klanten heel vervelend."

Maatwerk

Nog zo'n open deur maar ook eentje die lang niet overal in de praktijk wordt waargemaakt: de klant is bij INSTAAN echt koning. "'Wij leveren passende oplossingen, maatwerk dus, en daarbij kijken we wat de klant nodig heeft. Of nog beter: waar de klant blij van wordt. Om die reden steken wij onevenredig veel tijd in het voorwerk, want daar is het voordeel te halen."

Pandasia

Arends heeft wat dit betreft twee treffende en meteen ook aansprekende voorbeelden. Zo was INSTAAN nauw betrokken bij het zogenoemde Pandasia: het verblijf van de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark. Hier heeft INSTAAN de complete werktuigbouwkundige en sanitairtechnische installaties ontworpen en gerealiseerd. Arends vertelt onder meer: "Op een gegeven moment kwam de vraag hoe we ervoor konden zorgen dat beslagen ramen waarachter de bezoekers naar de panda's kijken wasemvrij werden. Dat was inderdaad een optie, maar wij vonden het veel interessanter om een systeem te ontwerpen waardoor het glas niet beslaat. We hebben buiten ons vakgebied gekeken naar een simpele achterruitverwarming van een auto, maar dan wel met onzichtbare verwarmingsdraden."

Wonen op de Dam

Ook de verbouwing van het voormalige hoofdkantoor aan de Dam van bouwreus Verwelius tot het appartementencomplex Project DAM3 met 19 appartementen in het allerhoogste segment, spreekt tot de verbeelding. Hier wordt momenteel de laatste hand aan gelegd. In principe houdt INSTAAN zich verre van woningbouw en al helemaal van seriematige woningbouw, maar dit was een dusdanig uitdagend project dat INSTAAN er graag aan meewerkte.

Onderzeeër

Arends: "Architect Pieter Laureys heeft een ontwerp gemaakt voor zo veel mogelijk appartementen met één relatief kleine technische ruimte op de derde verdieping. Vanuit de technische ruimte worden de ventilatie, verwarming en koeling van alle appartementen aangestuurd, waarbij je moet realiseren dat elk vertrek binnen alle appartementen zijn eigen klimaatwens kan invullen. Als je ziet wat er in die technische ruimte allemaal aan leidingen en draden zit: dat is net een onderzeeër."

Klimaateis

"Er lag ook een extreem hoge klimaateis die we hebben ingevuld met vloerverwarming en –koeling en plafondverwarming en –koeling. De uitdaging daar was dat we heel weinig ruimte hadden in het plafond om alle techniek en leidingen weg te werken. Samen met Solid Air (expert in luchtverdeeltechniek) hebben we daarvoor een aparte reflecterende plafondplaat ontwikkeld. Daarmee wonnen we vijf centimeter en die waren heel belangrijk, mede omdat ook de techniek voor de verlichting en domotica hier moest worden weggewerkt. En bovendien: je kunt het allemaal wel bedenken en tekenen, maar daarna moet je het ook kunnen installeren en moet je overal bij kunnen. Dat was een grote en erg interessante puzzel, die we mooi hebben gelegd."

Geluidsreductie

Maar de allerbelangrijkste uitdaging was de geluidsreductie. "Je wilt natuurlijk niet dat je hoort dat de buurman het toilet doortrekt. We hebben er alles aan gedaan om alle mogelijke geluiden, bijvoorbeeld door resonantie, weg te nemen. Wat betreft het leidingwerk hebben we daarom onder andere door het hele gebouw Geberit Silent-db20 afvoerbuizen toegepast, die bovendien ook nog zijn geïsoleerd, en de schachten hebben extreem geïsoleerde gemetselde wanden."

Geberit

Er werd nog meer Geberit in verwerkt. "Voor de waterleidingen hebben we Geberit Mapress rvs gebruikt en in een groot aantal ruimtes met een toilet staat een Geberit AquaClean douchewc. Wat betreft het installatiewerk hebben we daar echt, dat durf ik best te stellen, onder andere samen met Geberit een topprestatie geleverd waar we trots op zijn."

Eeuwig zonde

Alles bij elkaar is helder dat INSTAAN in veel opzichten een opvallende eend in de bijt is. Zelf hanteren ze daarvoor een passende 'strijdkreet': 'Rechts passeren met een glimlach.' "Eigenwijs zijn zit in ons DNA", lacht Arends, die zegt dat dit ook goed van pas komt bij bestaande installaties. "Wij komen veel installaties tegen die door anderen zijn aangelegd, maar die niet werken. Dan worden we gevraagd door de beheerder om te kijken wat er aan scheelt en dan moeten we, laat ik er niet omheen draaien, best wel eens het puin ruimen van de eerste installateur. En dat vinden wij dan weer heel leuk om te doen. Wij zijn met name heel sterk in een meet- en regeltechnische benadering en dat is een discipline waar veel fout gaat. Er worden in de aard vaak goede installaties aangelegd, maar dan is het net niet helemaal af, bijvoorbeeld doordat de installaties niet goed op elkaar zijn afgestemd. Dat is eeuwig zonde. De kennis om installaties goed in te regelen ontbreekt vaak en wij zijn daar juist sterk in."

Om de reuzenpanda's altijd te kunnen zien ontwikkelde INSTAAN een raampartij met de techniek van de achterruit van een auto.