Afbeelding
Hans Peijs

Behoud medewerkers is het belangrijkst

PERSONEEL

In 2020 wordt de werving van professionals niet langer de topprioriteit, maar scholing en behoud van huidige werknemers worden steeds belangrijker. Hier moeten ondernemers en HR-professionals dan ook de focus op leggen met een interessant toekomstperspectief en met scholingstrajecten.

Dit staat in het onderzoeksrapport 'HR-Trends 2019-2020' van onder andere Berenschot. In het rapport staat een ranglijst van HR-prioriteiten voor 2019 en de verwachtingen voor 2020, gebaseerd op eigen onderzoek. Waar 2019 nog in het teken staat van het aantrekken van nieuw talent, stagneert deze trend volgend jaar, zo verwachten de onderzoekers.

Werving en selectie

Werving en selectie van nieuwe medewerkers stijgt al sinds 2015 op de prioriteitenlijst en staat sinds dit jaar op de eerste plek. In 2019 ervaart drie kwart van de respondenten problemen met het vinden van nieuw personeel (ten opzichte van 71 procent in 2018), maar in 2020 neemt dit percentage met 1 procent toe.

Bouw op tweede plaats

Binnen de sector Onderwijs zijn de wervingsproblemen momenteel het grootst (83 procent van de onderwijsinstellingen ervaart dit als uitdaging) met op de tweede plaats de bouw, waar de technische installatiebranche onderdeel van is (80 procent). Er zijn wel opvallende verschillen tussen regio's. In Midden- en Oost-Brabant, Noord-Holland Noord en Gelderland Midden en - Zuid wordt momenteel de meeste krapte ervaren. Wat hiervan de oorzaken zijn, is niet bekend.