Nieuwe gaswetgeving maakt niet meteen een einde aan beunhazerij in de branche

WETGEVING

De nieuwe wetgeving met betrekking tot de vakbekwaamheidseisen voor gasgestookte installaties zal er niet toe leiden dat van de ene op de andere dag alle beunhazen uit de branche verdwenen zijn. Het vereist een zekere gewenning van de consument om erop te letten dat een installateur voldoet aan de wettelijke eisen.

"Maar ik ben ervan overtuigd dat steeds meer consumenten zullen kiezen voor de zekerheid van een gecertificeerde installateur. Uiteindelijk worden gecertificeerde bedrijven het nieuwe normaal, om met minister Ollongren te spreken, omdat veiligheid een algemeen en gedeeld belang is. Uw klant wordt er beter van en uw onderneming ook", schreef Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, onlangs op de website.

1 januari 2012

Vanaf 1 januari 2021 mogen alleen gecertificeerde bedrijven met vakbekwame monteurs nog werkzaamheden verrichten aan cv-ketels, geisers en gashaarden. De nieuwe wetgeving wordt van kracht op aandringen van Techniek Nederland, dat af wilde van de vrijblijvendheid. Aanleiding was een alarmerend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over ongevallen met koolmonoxide bij cv-ketels.
Techniek Nederland helpt haar leden vanaf 1 januari 2020 met de voorbereiding op de nieuwe vakbekwaamheidseisen die dan ingaan, maar begint daar eigenlijk al binnenkort mee. Het jaar 2020 geldt als een overgangsjaar.