Afbeelding
Ton Borrenbergs

Steeds meer meiden hebben interesse in techniek

JONGEREN

Nog niet eerder waren er zo veel jongeren en meer specifiek meiden geïnteresseerd in een toekomst in de techniek. Meer dan de helft van de jongeren ziet inmiddels een toekomst in de techniek zitten. Het is duidelijk dat bedrijven hiermee aan de gang moeten.

De interesse in een exact of technisch beroep is in zeven jaar tijd met 16 procent gestegen: van 36 procent in 2011 naar 52 procent in 2019.
Vooral het toekomstbeeld van meiden verandert drastisch. Waar in 2011 slechts 15 procent van de meiden aangaf een exact of technisch beroep te ambiëren, steeg dit percentage in 2019 naar 38 procent.

Populairder

Dit staat in het zogeheten Bèta&TechMentality-onderzoek dat is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1.466 jongeren in de leeftijd van 9 t/m 17 jaar in opdracht van Platform Talent voor Technologie.
Ten opzichte van 2011 is techniek populairder geworden bij jongeren. In het algemeen hebben jongeren meer vertrouwen in de vooruitgang van de technologie. Ruim drie kwart van hen vindt dat technologie steeds belangrijker wordt in de wereld. Meiden bestempelen zichzelf dit jaar vaker als 'technisch': 36 procent in 2019 versus 28 procent in 2011.

Technische vakken

De grotere interesse in techniek leidt er niet automatisch toe dat vaker wordt gekozen voor een technische richting op alle schoolvormen. "De gestegen interesse voor techniek vertaalt zich al in een hogere instroom van techniekopleidingen, met name bij de vwo-leerlingen en de (technische) universiteiten. In het vmbo, havo, mbo en hbo is er echter nog veel te doen. Hier ligt een belangrijke taak voor docenten. Zij kunnen helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen bij hun leerlingen", stelt Beatrice Boots, directeur Platform Talent voor Technologie.

Het Platform Talent voor Technologie is een publiek-private samenwerking van werkgevers- en werknemersorganisaties en de ministeries van OCW, EZK en SWZ.