Afbeelding
Geberit

Versla jij Super Mario?

Wie op een bouwplaats komt, zal niet verbaasd opkijken als er minimaal drie verschillende talen gesproken worden. 'Alle hens aan dek' is het motto. Dat zal de komende jaren niet anders worden; er zijn te weinig jonge vakmensen en de orderportefeuilles stromen voller en voller. Hoe gaat u hiermee om? Harder lopen is de Super Mario-manier, maar als u echt het verschil wilt maken bepaal dan van te voren de spelstrategie.

Er zijn een aantal manieren om meer werk gedaan te krijgen in minder tijd. Er kan gekeken worden naar materialen en processen. Bij materialen wordt al snel gedacht aan prefab en bij processen is lean de term die meteen boven komt drijven. Maar wat is lean bouwen? Een rake definitie die ik tegenkwam op internet was dat bij lean bouwen iedere handeling waarde moet toevoegen; alle andere handelingen zijn in principe een verspilling van energie, tijd en geld. Dus als u zoekt naar gereedschap, wacht op onderdelen of ontdekt dat onderdelen beschadigd zijn, het is allemaal verspilling. En helemaal als dat op de bouwplaats gebeurt. Voor een stuk gereedschap naar de bus lopen, een telefoontje naar de groothandel en een nieuw onderdeel bestellen, het kost u al snel een kwartier. Als u al deze minuten bij elkaar optelt, dan loopt dat flink in de papieren.

Dat verklaart ook de populariteit van prefab. Vaak wordt daarbij gedacht aan 'af-fabriek', maar prefabriceren is niet alleen voorbehouden aan leveranciers. Groothandels springen hier steeds meer op in. Bijvoorbeeld door de wasbakken voor aflevering te voorzien van een sifon en kraan. Daardoor zijn er op locatie minder handelingen en minder gereedschappen nodig en is er al een kwaliteitscontrole geweest. Een ander voorbeeld kwam ik recent tegen: een installateur die de PE-leidingen in de werkplaats op maat maakte. 'Daar is winst te behalen', zei de eigenaar. 'We hebben hier alles bij de hand en we werken bovendien veel schoner dan op de bouw."

Als leverancier zitten we ook niet stil. Een leuk weetje: Geberit besteedt jaarlijks 2,5% van de omzet aan ontwikkelingskosten. Deze innovatiegelden gaan naar nieuwe producten én naar het verbeteren van het bestaande assortiment. Het uitgangspunt is altijd: waar kunnen we de installateur helpen? Bijvoorbeeld door producten aan te bieden waar consumenten naar snakken. Denk aan de geurzuivering Geberit DuoFresh. Maar we verlichten uw werk ook graag met slimme systemen als kant-en-klare Geberit GIS modules en Huter prefab wanden. Door slim te werken is veel tijdwinst te behalen. Maar… bepaal eerst uw strategie én betrek uw bouwpartners. Effectief werken vanuit een systeemgedachte is namelijk alleen succesvol als iedereen ervan op de hoogte is wat de ander doet. Als de aannemer bijvoorbeeld weet dat u Geberit Huter gebruikt, dan zal hij minder profielen hoeven te zetten en geschikte beplating moeten kiezen.
Maar… als het hele bouwteam rekening met elkaar houdt, er samengewerkt wordt als collega's, iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en regelmatig met elkaar overlegt, dan wordt 1+1 niet 2 maar 3.