Afbeelding
Techniek Nederland

Kamerbrede steun voor certificering

WETGEVING

Verdere verduurzaming én het feit dat Nederland van het gas af gaat, hebben tot gevolg dat de nieuwe Wet Certificering van installateurs van gasverbrandingsapparaten van tijdelijke aard is. Om die reden is het een goed idee om de wet breder te trekken en om de bijscholing die installateurs nodig hebben om aan de wettelijke regels te kunnen voldoen ook te benutten voor alternatieven.

Deze gedachte opperde Tweede Kamerlid Paul Smeulders (GroenLinks) tijdens de behandeling van de nieuwe wet in de Tweede Kamer op 22 mei. Hij werd daarbij direct terechtgewezen door PVV-Kamerlid Kops, die juist wil voorkomen dat invoering van de nieuwe wet "misbruikt wordt voor de vreselijke klimaattransitie".

Deze discussie geeft aan dat bij de behandeling van het wetsvoorstel van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) de meningen soms lijnrecht tegenover elkaar staan, maar vooral werd duidelijk dat er politiek alleen maar lof is voor de nieuwe regeling die 'gepruts' met het installeren van gasgestookte installaties moet voorkomen. Er is Kamerbrede steun voor de wet die naar verwachting volgend jaar van kracht wordt.

Handhaving

Binnen de wet worden gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving van de certificeringsplicht en Kamerlid Ronnes vraagt zich af of de gemeentebesturen zich voldoende van die rol bewust zijn en of ze de expertise in huis hebben om de handhaving uit te voeren. Ollongren liep een beetje om deze vraag heen met het antwoord dat gemeenten de handhaving naar eigen inzicht mogen invullen, waarbij de nadruk ligt op het beëindigen van onveilige situaties. Om dat te bereiken kunnen ze onder andere boetes of dwangsommen opleggen.

Zijn gemeenten wel in staat om te handhaven?

Meer dan certificering

Verschillende woordvoerders denken dat er ook meer kan gebeuren dan de verplichte certificering. VVD-Kamerlid Koerhuis stelt voor om maatregelen te treffen tegen de naar schatting 150.000 gevaarlijke cv-ketels die in gebruik zijn en Van Eijs (D66) vindt het zinnig om verbrandingsinstallaties die vanzelf uitschakelen als koolmonoxide vrijkomt (failsafe) te stimuleren.

Kosten

Brancheorganisatie Techniek Nederland beseft dat de wetgeving ingrijpend is en heeft daarom op de eigen website het dossier 'CO-certificering' opgesteld, dat steeds wordt geactualiseerd. Uit onder andere vragen die bij de organisatie binnenkomen, blijkt dat installateurs vooral benieuwd zijn naar de kosten. Daarover is echter nog niets bekend. "De kosten die installatiebedrijven gaan krijgen door de nieuwe wet zijn nog niet bekend. Die worden niet bepaald door de minister, maar door opleiders, exameninstituten en certificerende instanties", laat Techniek Nederland weten.