Het voorrangsplein bij Driemond (gemeente Amsterdam) heeft geleid tot veel minder files ter plekke en ook minder ongevallen.
Het voorrangsplein bij Driemond (gemeente Amsterdam) heeft geleid tot veel minder files ter plekke en ook minder ongevallen. Rijkswaterstaat

Voorrangsplein goed
alternatief voor rotonde

VOORRANGSPLEIN

Het voorrangsplein is in veel gevallen een goed alternatief voor zowel de rotonde als het voorrangskruispunt op provinciale wegen binnen en buiten de bebouwde kom.

Het voorrangsplein is relatief nieuw in het Nederlandse straatbeeld, maar er komen er steeds meer. Een voorrangsplein heeft de kenmerken van een voorrangskruispunt en tevens van een rotonde, maar het is het allebei niet. Het eerste voorrangsplein werd in 2007 aangelegd in Hilversum en daar was het een succes. En dat smaakte naar meer, letterlijk in dit geval.

Veiliger dan rotonde

Inmiddels hebben meerdere onderzoekers zich over dit relatief nieuwe fenomeen gebogen, waarbij de uitkomst is dat een voorrangsplein in de basis veiliger is dan een rotonde en dat ook de doorstroming erbij gebaat is. Conflicten doen zich voor op lage snelheid omdat het voorrangsplein de vaart uit het verkeer haalt, en het plein is zo ontworpen dat conflicten zo veel mogelijk van elkaar gescheiden worden en gefaseerd optreden, waardoor de veiligheid hoog is. Voor de zijrichtingen houdt dit bijvoorbeeld in dat recht oversteken niet mogelijk is.