Nissan heeft de e-NV200 als elektrische bestelauto in het gamma.
Nissan heeft de e-NV200 als elektrische bestelauto in het gamma. Nissan

Er komen steeds meer interessante elektrische bestelwagens

BESTELAUTO

Verduurzaming van het bedrijfswagenpark wordt steeds makkelijker, want er komen steeds meer elektrische bestelauto's. Voor de installateur zijn er op voorhand zes modellen interessant. Wel moet je je rijstijl aanpassen.

Ooit op een bijeenkomst geweest met installateurs? Of nog beter: met de zzp'ers onder de installateurs? Dan heeft u – even generaliserend gesproken - vast de voorkeuren voor de bedrijfsbestelbus gezien en dan is u ook opgevallen dat de bedrijfsbus a. wel wat mag kosten en b. best een beetje dik mag zijn.

Belastingprikkels

Toch kun je je langzamerhand afvragen of dat nog wel kan, die brandstofslurpers. Of je toch niet beter aan het milieu kunt denken. En of je misschien toch niet eens moet overgaan op elektrisch. Want waarom niet? De aanschafprijs is wel hoog, maar door allerlei belastingprikkels valt het onder aan de streep best mee. Bovendien doen steeds meer overheidsinstellingen en ook bedrijven leveranciers die niet duurzaam opereren in de ban.

Gewenning

Elektrisch rijden vergt de nodige gewenning. De auto heeft andere instrumenten, zoals meters waarop je de acculading en het rijbereik kunt aflezen. In veel gevallen kun je ook regenererend remmen. Dat wil zeggen dat de auto tijdens het remmen de energie die daarbij vrijkomt, omzet in elektriciteit. Die gebruikt de aandrijflijn dan weer. Een mooi systeem, maar je moet er wat handigheid in krijgen en je rijstijl aanpassen.
Om je te helpen zo zuinig mogelijk met de aanwezige stroom om te springen, beschikken veel elektrische auto's over een speciale spaarstand (sommige hebben er zelfs meerdere). Ook is de aanwezigheid van een navigatiesysteem veel belangrijker dan bij een brandstofauto, al is het alleen al omdat je dan eenvoudig de dichtstbijzijnde laadpaal kunt vinden.

Tanken

En dat is een mooi bruggetje naar dat tanken zelf. Een tip: als je een kans hebt, zet dan de prik erop, om ellende in de vorm van een stilstaande auto te voorkomen. Aan een gewoon stopcontact duurt het laden van een batterijpakket van helemaal leeg naar helemaal vol bij de meeste merken zo'n zes tot acht uur, aan een openbare laadpaal tussen de 2,5 en 5 uur en aan een snellaadpaal een half uur (en dan is de accu 80 procent vol).

Modellen

En dan komen we bij modellen die voor een installateur geschikt kunnen zijn. Renault heeft het met de Kangoo ZE en de Master ZE, twee elektrische bedrijfswagens, aardig voor elkaar. Vooral de Master ZE is interessant. Deze heeft een actieradius van tussen de 150 en 200 kilometer en een laadtijd van ongeveer 6 uur voor een volle batterij. De bestelbus is beschikbaar in drie verschillende lengtes (5,04 tot 6,19 meter) en twee verschillende hoogtes (2,3 en 2,49 meter).
Nissan doet mee met de e-NV200. Deze elektrische besteller heeft de mogelijkheid tot snel laden en dat is binnen twee uur gepiept. De actieradius is rond de 170 kilometer. De laadruimte bedraagt 4,2 m3.
Ook interessant is de Peugeot Partner Electric. Afhankelijk van het model (er zijn er twee) heeft de auto een actieradius van 170 kilometer, een laadruim tussen 3,3 en 3,7 kuub en een maximaal laadgewicht tussen 570 en 720 kilo.
Mercedes heeft de eSprinter en de eVito, waarvan de eVito het meest aantrekkelijk is. De eVito heeft een actieradius tot 149 - 160 km. De geïnstalleerde accucapaciteit bedraagt 41 kWh en kan met een laadcapaciteit van 7,4 kW in ca. 6 uur van 0 tot 100 procent worden geladen. De bagageruimte is 6 of 6,6 m³ en het laadvermogen bedraagt maximaal 1015 kg voor de voertuiglengte lang en maximaal 990 kg voor de voertuiglengte extra lang.
Last but not least is er de recent geïntroduceerde eCrafter van Volkswagen, die concurrerend is met een actieradius van 160 kilometer, een nuttig laadvermogen van 1098 kilo en een laadruim van 343 x 185 x 179 (lxbxh).