Onderzoek naar veiligheid 'verdachte' cv-ketels

INCIDENTEN

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) doet naar aanleiding van recente uitzendingen van tv-programma 'Kassa' onderzoek naar aanleiding van verschillende incidenten met cv-ketels en doet daarvoor een oproep aan installerend Nederland.

Volgens Kassa hangen in Nederland circa 150.000 'verdachte' cv-ketels van het merk Agpo Ferroli die tot woningbranden kunnen leiden. Kassa trekt deze conclusie na gesprekken met deskundigen. Deze cv-ketels zijn van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux, met een productiedatum van voor 2011.

In het programma liet installatiebedrijf Breman weten dat de veiligheid van dit toestel niet meer zeker is. "De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar. Goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen", liet Breman weten. Emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale deelt deze conclusie. "Dit is de brandgevaarlijkste ketel die ik tot nog toe heb onderzocht", stelt hij in gesprek met het consumentenprogramma.

Agpo Ferroli liet weten zich niet te herkennen in de problemen en meldde dat alleen slecht onderhoud kan leiden tot problemen. Een patstelling dus en om die reden doet de NVWA nu onderzoek. De NVWA wil graag van de installateurs informatie over hun ervaringen met cv-ketels en ook over door cv-ketels veroorzaakte branden. Die hoeven niet per se van dit merk te zijn.

Op de website technieknederland.nl staat meer informatie en hier staat een verwijzing naar een speciaal formulier dat online kan worden ingevuld.