Het zogenoemde Crea Lab bij Giesbers. Rechtsachter zijn enkele leidingsystemen.
Het zogenoemde Crea Lab bij Giesbers. Rechtsachter zijn enkele leidingsystemen. InstallatieNieuws

Giesbers InstallatieGroep gaat graag de hoogte in

TOPFITTER

De Rotterdamse W-installateur Giesbers InstallatieGroep ontwikkelt zich steeds meer tot een specialist in de aanleg van W-installaties in hoge (steeds hogere) woongebouwen in Nederland. Recent is gestart met de werkzaamheden aan De Zalmhaventoren in Rotterdam, dat het hoogste woongebouw van de Benelux wordt. René Michels, manager Voorbereiding, vertelt erover én hij geeft een inkijkje in het bedrijf.

Rotterdam heeft de naam dat hard werken gewoon is, en zonder kapsones. Het zijn precies deze waarden die ook op Giesbers InstallatieGroep van toepassing zijn. 'De nuchterheid en betrouwbaarheid van grondlegger Joop Giesbers is al sinds 1975 te voelen', lezen we op de website, waarmee meteen helder is wat voor bedrijf dit is. Inmiddels zijn deze kernwaarden aangevuld met 'drang naar vernieuwing', en 'de drijfveer om maximaal comfort voor een tevreden eindgebruiker te realiseren', maar de basis is onveranderd.

Ambassadeurs

En dit pakt goed uit, want Giesbers heeft inmiddels met vaste inleners rond de 350 medewerkers en groeit nog steeds. "We zijn altijd trots op ons werk en dragen dat graag uit", antwoordt René Michels op de vraag wat een medewerker van Giesbers kenmerkt. De medewerkers worden bij Giesbers niet voor niets gekoesterd. "Tevreden medewerkers zijn de ambassadeurs van het bedrijf en dat wordt in de huidige situatie, waarbij het lastig is om nieuwe medewerkers te vinden, alleen maar meer."

Crea Lab

Bij Zalmhaventoren geldt 'just in time'

Om te voorzien in noodzakelijk vers bloed heeft het bedrijf goede contacten met een aantal ROC's in de omgeving. "Je moet laten zien dat je er bent", zegt Michels. "We zijn ook van plan om gastcolleges te geven op de scholen, vooral over warmtepompen. Daar is namelijk bij de mensen die nu op school zitten nog niet veel over bekend en wij zijn daar specialist in."
Om de kennis op dit gebied bij zowel nieuwe als huidige werknemers bij de tijd te houden en ook om klanten en relaties inzicht te geven in de nieuwste technieken, is in het bedrijf een zogenoemd Crea Lab ingericht. Hier zijn onder andere een aantal werkende warmtepompen, waaronder water-waterwarmtepompen, die momenteel snel in opmars zijn. Giesbers vindt dit belangrijk omdat het naar eigen zeggen de grootste installateur in Nederland is op het gebied van warmtepompen. "Momenteel is iedereen actief op dit gebied, maar wij hebben de warmtepomp al ruim 20 jaar geleden omarmd en dat heeft ons geen windeieren gelegd. Wij hebben een enorme voorsprong op dit gebied."

Geberit SuperTube

In het Crea Lab zijn ook een aantal standleidingen aangelegd, waaronder de Geberit SuperTube, die bij uitstek geschikt is voor de afvoer in hoge gebouwen (zie kader-red.). "Ook op dat gebied is het van groot belang om bij te blijven. Kennis wordt steeds belangrijker", weet Michels.

Dit is meteen ook de reden waarom Bouw Informatie Modelleren (BIM) hier niet meer is weg te denken: er werken inmiddels rond de 25 BIM-modelleurs. "Ook met BIM lopen we voorop en wij kunnen niet meer zonder. BIM is gewoon een markteis, simpel. Net als de meeste andere bedrijven merken ook wij helaas dat het heel moeilijk is om goedgeschoolde medewerkers, want die heb je steeds meer nodig, binnen te halen. Wij hebben inmiddels een interne recruiter die bij huidige medewerkers peilt of ze verder willen en kunnen groeien. Is dat het geval, dan zorgt het bedrijf voor de opleiding. Groot voordeel van het zelf opleiden van mensen met ervaring in de buitendienst is trouwens dat zij weten wat ze kunnen tegenkomen en zij hebben kennis van de materialen."

Half Nederland

Het werkgebied van Giesbers is heel globaal half Nederland, maar echte grenzen zijn er niet. "Waar onze opdrachtgevers zitten, zitten wij", zegt Michels. De band met de opdrachtgevers is namelijk van groot belang. "Wij hebben een duurzame relatie met een groot aantal opdrachtgevers en daar komt rond 70, 80 procent van onze opdrachten uit voort."

Woningbouw

Dit zijn overwegend opdrachten in de woningbouw ("We doen alleen utiliteit in het geval bijvoorbeeld bedrijfsruimten een onderdeel zijn van een wooncomplex") en daarbij gaat geen gebouw Giesbers te hoog. Een aantal bijzondere complexen die nu in aanbouw zijn waar onder andere de handtekening van Giesbers onder staat, zijn de Grotius Torens in Den Haag (woontorens van 120, respectievelijk 100 meter voor 655 appartementen), Kavel 1N2 (361 huurwoningen, waarvan 177 studenteneenheden in Amsterdam-Noord), het ombouwen van een kantoorgebouw aan het Marconiplein in Rotterdam tot de zogeheten Lee Towers (hier komen 443 appartementen) de transformatie van De Generaal in Rijswijk, waarbij een voormalig belastingkantoor wordt omgebouwd tot een wooncomplex met 200 appartementen en De Zalmhaventoren in Rotterdam, die met 215 meter en 485 appartementen het hoogste woongebouw van de Benelux wordt. In deze woontoren wordt als een van de eerste projecten de Geberit SuperTube geïnstalleerd (zie kader voor mer informatie over dit innovatieve systeem)..

Trots

Michels: "BAM Bouw en Techniek Grote Projecten wilde bij De Zalmhaventoren graag met ons werken omdat wij ons vak verstaan en daar zijn we supertrots op. Of De Zalmhaventoren installatietechnisch een ingewikkeld project is? Het leidingwerk op zich niet, maar er wordt gebouwd volgens een nieuw bouwprocedé, met een zogeheten hijsloods, waardoor je langzaam maar zeker de lucht in gaat. Bovendien komt dit gebouw in het centrum van Rotterdam, zowat aan de voet van de Erasmusbrug, waardoor er weinig ruimte is. Dat heeft tot gevolg dat dit vooral een logistieke uitdaging is, want we kunnen niet af en aan rijden met onze materialen. Alles moet 'just in time'."

Prefab

Gelukkig is Giesbers wat dit betreft ook helemaal vertrouwd met prefab. "We hebben een eigen werkplaats waar we eigenlijk alles wat mogelijk is prefab monteren. Dat is echt ideaal, in elk opzicht."
Nog even terug naar de hoogbouw: als gevolg daarvan is Giesbers helemaal vertrouwd met de nieuwe Geberit SuperTube afvoerleiding met geoptimaliseerde stroming (zie kader). Dit is een bewuste keus, want de relatie Giesbers-Geberit gaat al geruime tijd terug en is zeer bestendig. Geberit inbouwreservoirs, het hemelwaterafvoersysteem Geberit Pluvia en nu dus ook de Geberit SuperTube, alsook Sphinx sanitair: het is allemaal even vanzelfsprekend. Michels: "Voor ons is het belangrijk dat we betrouwbare leveranciers hebben en Geberit is er daar naar volle tevredenheid één van."