OurDomain Amsterdam South East in aanbouw.
OurDomain Amsterdam South East in aanbouw. Dubotechniek

Eerst een mock-up, daarna seriematig aan de slag

REFERENTIEPROJECT

Momenteel wordt in Amsterdam, in de slagschaduw van het AMC, een van de grootste wooncomplexen voor studenten in Nederland gebouwd. In drie gebouwen komen 1560 appartementen met onderin een aantal algemene voorzieningen. Dubotechniek in Zaltbommel tekent voor de aanleg van de verwarming. Projectleider Raymond Corbey vertelt wat dit project bijzonder maakt.

Dubotechniek is in installatieland op een aantal vlakken een bijzondere eend in de bijt. Dat begon al bij het begin, 20 jaar geleden. In 1999 werd namelijk in eerste instantie geen bedrijf gestart, maar werd de Stichting Dubotechniek opgericht. Een jaar later al kwam hier ingenieursbureau Dubotechniek BV uit voort.

Missie

Het bedrijf heeft een heldere missie: 'Dubotechniek ontwikkelt, adviseert, realiseert en exploiteert duurzame energieoplossingen om bij te dragen aan een gezond klimaat en een comfortabele leefomgeving en vult dit in met passie voor techniek en door voor te lopen in innovatie'.

Wind in de zeilen

OurDomain
Amsterdam South East

Dubotechniek, dat sinds 2019 volledig onderdeel is van Koninklijke VolkerWessels (een van de grootste bouwbedrijven in Nederland), heeft sinds de oprichting de wind in de zeilen en er zijn inmiddels een service- en energie-exploitatieafdeling, een beheercentrum en een innovatietak. "Zo hebben we alle disciplines in huis om een project van A tot Z te realiseren", meldt het bedrijf trots.
Let wel: Dubotechniek is een installatietechnisch adviesbureau en géén installatiebedrijf. Er worden natuurlijk complete projecten aangenomen en afgerond, graag zelfs, maar de installatiewerkzaamheden zelf worden uitbesteed aan een select gezelschap trouwe partners. Voor dit project is gekozen voor Brabants Las Bedrijf.

Projecten

Op de website staat het grote aantal projecten waar Dubotechniek momenteel aan werkt. Daarbij valt enerzijds de diversiteit op (woningbouw of utiliteit, het is Dubotechniek om het even) en anderzijds dat er heel veel manieren zijn om een gebouw van duurzame warmte en koeling te voorzien.

Studenten

Een van de projecten is de nieuwbouw van OurDomain Amsterdam South East dat in opdracht van Greystar ontwikkeld is door Blauwhoed. OurDomain Amsterdam South East wordt een campusgebied in Amsterdam-Zuidoost met ruim 1.550 appartementen en enkele algemene voorzieningen. Dit multifunctionele woon- en werkgebied richt zich op studenten en jongeren. De appartementen, die op een steenworp afstand van NS- en metrostation Holendrecht liggen, komen in drie losstaande gebouwen waarvan het hoogste gebouw 20 verdiepingen telt. Met de bouw is begin dit jaar gestart. Onder de twee gebouwen die later worden gerealiseerd, komt een parkeergarage.

Verwarming

In opdracht van Bouwcombinatie Holendrecht zorgt Dubotechniek voor de realisatie van de centrale verwarming. In het eerste gebouw betreft dit aftakkingen van de stadsverwarming naar de radiatoren in elke woonunit en in de twee volgende gebouwen gaat het om aftakkingen naar de vloerverwarming die eveneens wordt 'aangejaagd' door de Amsterdamse stadsverwarming. In de commerciële ruimtes op de begane grond is Dubotechniek verantwoordelijk voor de aanleg van het koel- en luchtbehandelingssysteem. De opwekking hiervan is gepositioneerd op het dak.

Schachten

In het eerste gebouw komen alleen al 42 schachten waar C-staalfittingen en compensatoren van Geberit Mapress zijn toegepast. Deze worden via technische groothandel Van Walraven geleverd. Vanwege de grote hoeveelheid repeteerwerk heeft Dubotechniek een zogeheten mock-up (een model op ware grootte) gemaakt. "Binnen dit model hebben wij goed gekeken wat de beste manier is om de koppelingen te maken zodat we op de werkvoer deze grote aantallen zo efficiënt mogelijk kunnen verwerken", legt projectleider Raymond Corbey uit. "Ons idee hierbij is dat de werkwijze die we in gebouw A toepassen ook in gebouw B en C gehanteerd moet kunnen worden om zo efficiënt te werken."
Om deze reden wordt ook zo veel mogelijk leidingwerk geprefabriceerd. "Alles ligt klaar en kan eenvoudig worden gepakt en gemonteerd. Dit geldt trouwens niet alleen voor dit project. Prefab zit echt in ons DNA."

Stadsverwarming

Installatietechnisch gezien is dit project een traditioneel concept zonder hele grote technische uitdagingen. Corbey legt uit waarom de bouwcombinatie Holendrecht toch met Dubotechniek in zee is gegaan. "Wij zijn door de bouwcombinatie in eerste instantie gevraagd om een duurzame installatie, compleet met bronnen, te ontwerpen en te realiseren. Gaandeweg bleek dat dit niet haalbaar was en is gekozen voor de stadsverwarming als basis. Maar wij hadden inmiddels al het ontwerp gemaakt voor de leidingsystemen en toen heeft de bouwcombinatie besloten met ons verder te gaan. En daar zijn we vanzelfsprekend heel blij mee, want dit gaat om een omvangrijk project."

Logistieke uitdaging

De grootste uitdaging is een logistieke, zegt Corbey. "Dit wordt een hoog gebouw en dat betekent dat vrijwel elk bedrijf dat hier iets te doen heeft gebruik moet maken van de torenkraan. Bovendien worden nog steeds nieuwe verdiepingen toegevoegd – we zitten op het moment van het interview op zeven verdiepingen en moeten naar de twintig – terwijl ook gestart is met de aanleg van de verwarming en alle andere voorzieningen. Je hebt dus te maken met veel partijen en dat vergt een zorgvuldige planning en flexibiliteit."

Afdoppen

De keus voor de fittingen Geberit Mapress heeft, naast het feit dat deze snel kunnen worden geperst, twee redenen. Allereerst hebben Dubotechniek en Geberit al een relatie vanaf de start van het ingenieursbureau en deze is al die tijd goed gebleken, beaamt Corbey. Daarnaast zijn alle Geberit Mapress koppelingen als enige in de markt standaard voorzien van een plastic afsluitdop. "Dat is altijd al een voordeel, maar helemaal in deze situatie waarbij wij leidingen aanleggen en boven de vloer laten uitsteken terwijl daarboven nog gebouwd wordt. Iedereen weet dat bouwen veel stof, gruis en andere rotzooi tot gevolg heeft en dat wil je niet in je leidingen hebben."

De aansluitingen zoals we die aantreffen bij alle 1550 appartementen.