Leerlingen van een van de deelnemende technasia buien zich over hun project.
Leerlingen van een van de deelnemende technasia buien zich over hun project. Technasium

Van gas los een uitdaging? Dat valt best mee volgens leerlingen technasia

INNOVATIES

Nederland van het gas af een uitdaging? Volgens de finalisten van de Technasium Top Award 2019 valt dat best mee. Gewoon nadenken en nieuwe technieken inzetten en je komt een heel eind.

De Technasium Top Award 2018-2019 (opdrachtgever is de Nederlandse installatiebranche, vertegenwoordigd door het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf, OTIB) daagde technasium-leerlingen van 3 havo en 3 vwo uit om als engineer een technisch warmteplan te ontwerpen om een bestaand gebouw gasvrij te maken.

Bestaande gebouwen

Immers, zo luidt de opdracht, nieuwe technieken benutten in nieuwe gebouwen is nog goed te doen, maar alle bestaande gebouwen moeten ook van het gas los, en dat is wel een hele uitdaging. Elke school koos een specifiek gebouw in de regio, waarna de leerlingen het gebouw in kaart brachten. Vervolgens verdiepten de leerlingen zich in alternatieve technieken om het gebouw te verwarmen en te koelen. Op basis van de verzamelde informatie en de eigenschappen van het gebouw stelden de teams een technisch ontwerp en advies voor een duurzaam hybride warmteplan op. Warmtebehoefte, -productie en opslag van overschotten zijn daarbij op elkaar afgestemd, zodat het gebouw zonder gas verwarmd kan worden.

Zonnepanelen op Nemo

Nederland van gas los valt best mee

Het 'adopteren' van een bestaand gebouw wist de leerlingenteams duidelijk te inspireren, stelt OTIB. Zo stelde het vwo-team van het Damstede Lyceum in Amsterdam voor het Nemo Science Museum te voorzien van zonnepanelen en een boven het gebouw zwevende windturbine. En terwijl andere teams zich richtten op allerlei isolatiemethoden, energiebesparende apps en warmtetransportkansen, zag het havo-team van het 't Hooghe Landt College in Amersfoort vooral mogelijkheden in het invoeren van een energiepas van bewoners van een tot appartementencomplex te verbouwen bedrijfsgebouw.

De winnaars

Met hun ontwerp voor een revalidatiecentrum in Zwolle (waarin onder meer gebruik wordt gemaakt van een 'solar catch-luxaflexsysteem' riep de jury het leerlingenteam van het Bonhoeffer College in Enschede uit tot winnaar van de vwo-deelnemers. Het team van CSG Liudger uit Drachten won de award voor de havo-deelnemers. In hun ontwerp voor een appartementencomplex in Drachten sprak de jury vooral het combineren van bestaande technieken (waaronder tripleglassisolatie) aan. De Maatschappelijke Impact Award ging naar het team van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam. Hun ontwerp? Het als biogas benutten van de uitwerpselen van hotelgasten!