Afbeelding
Ingrid

Zorg voor de juiste flow voor de verdeler (primair)

Advies ROBOT Vloerverwarming

VLOERVERWARMING

Het is belangrijk de vloerverwarmingsinstallatie dusdanig te ontwerpen dat deze zowel bij een hoog-temperatuursysteem (bv. CV-ketel) als bij een laag-temperatuursysteem (bv. warmtepomp) goed functioneert.

Voor de juiste warmteafgifte van het vloerverwarmingssysteem zijn primair dan ook de flow (liters water) en de leidinglengte en -diameter van groot belang. Als er in het ontwerp van de vloerverwarmingsinstallatie geen rekening wordt gehouden met het vereiste aantal liters, zal het systeem mogelijk niet goed werken. Dit is in een later stadium moeilijk te corrigeren, neem dit dus direct mee in het ontwerp.

Bereken het primair
benodigd aantal liters

Toekomstige (laag-temperatuur)installaties, zoals een systeem met een warmtepomp, werken met een kleinere delta T. Hierdoor heeft het systeem meer flow nodig om hetzelfde vermogen over te kunnen brengen ten opzichte van een systeem met een traditionele CV-ketel.

Een rekenvoorbeeld

Een vloerverwarmingssysteem met een 6-groepsverdeler en een afgifte voor leidingcalculatie van 810 watt heeft in geval van een hoog-temperatuursysteem, bij een delta T van 20 primair 250 liter water nodig. In geval van een laag-temperatuursysteem, bij een delta T van 10, wordt het vereiste aantal liters water primair bijna verdubbeld naar 450 liter. Hoe kleiner de delta T, hoe meer liters water benodigd zijn. Let hier dus ook op als er ook gekoeld gaat worden.

Bepaal leidingdiameter
en -lengte

Omdat hoog- en laag-temperatuursystemen een verschillende flowbehoefte hebben, moeten er voor de verdeler (primair) andere leidingdiameters worden toegepast. Bij een hogere flowbehoefte zijn grotere leidingdiameters vereist. Uiteraard moet er gelet worden op het verschil in doorlaat tussen een dunwandige en meerlagenbuis. Houd daarnaast de leidinglengte vanaf de warmtebron naar de verdeler beperkt.
Let op: houd ook rekening met het feit dat de gebruikte fittingen (bochten, knieën, sokken en T-stukken) de weerstanden negatief kunnen beïnvloeden. Raadpleeg hiervoor de leidingweerstandsgrafiek van de buisleverancier en de weerstand van de toegepaste fittingen.

Zorg dus ook bij een systeem met een hoge aanvoertemperatuur nu alvast voor een leidingdiameter die ook geschikt is voor het aantal liters bij een laag-temperatuursysteem.

Heeft u vragen over het ontwerp van uw vloerverwarmingsproject? De specialisten voorzien u graag van een advies op maat. Mail (info@robotclimate.com) of bel (078 - 641 1619).