Afbeelding
Geberit

Duurzame producten worden voor consument gewoon

DUURZAAMHEID

Duurzaamheid is langzamerhand voor de consument een niet meer weg te denken aspect bij de aanschaf van een badkamer of bij onderdelen hiervan. Fabrikanten en installateurs die hierin uitblinken hebben steeds vaker een streepje voor. Iets meer dan de helft van de consumenten is zelfs van plan om een hogere prijs te betalen wanneer een product aantoonbaar duurzamer is dan een vergelijkbaar product. Vooral oudere consumenten met een wat dikkere portemonnee staan hiervoor open.

Dit blijkt uit de Sanitair Monitor van USP Marketing Consultancy waarvoor jaarlijks ruim 30.000 consumenten worden ondervraagd.

Ideale plek

Dat duurzaamheid in de badkamer steeds belangrijker wordt is op zich niet heel vreemd: 'de badkamer is bij veel gezinnen de ruimte waar het meeste water en energie wordt verbruikt en lijkt daarmee de ideale plek om de milieu-impact van het huis te verminderen', zo valt in een analyse van het onderzoek te lezen, Populaire issues waarmee de duurzaamheidsgedachte wordt onderstreept zijn een waterbesparende douchekop, ledverlichting en een toilet dat zo min mogelijk water gebruikt bij het doorspoelen.

Hoger inkomen

Iets minder dan de helft van de consumenten (46 procent) heeft nagedacht over hoe duurzaam de nieuwe badkamer moet zijn. Dit aandeel neemt toe bij een hoger inkomen en bij een hogere leeftijd van de consument. Ook dit is niet gek, want met een hoger inkomen hoef je doorgaans minder op je geld te letten. Voor installateurs is dit echter belangrijk om te weten, want voor hen geldt dat een verkoopgesprek over duurzame producten beter valt bij huishoudens waar wat meer geld is.

In het onderzoek staat dat het geen trend is, maar structureel van aard is. Het is daarom, zo wordt gesteld, belangrijk dat producenten de consument informeren over de opbouw van een prijs.