Afbeelding
Geberit

Poepen kan 44.621 keer schoner

De geschiedenis van het poepen wordt niet vaak onderzocht en het bespreekbaar maken van de stoelgang gaat met veel lachers gepaard. Over de manier waarop we poepen en onszelf daarna reinigen, zwijgen we uit gêne het liefst in alle talen. En dat voor een gebeurtenis die gemiddeld 44.621 keer per mensenleven voorkomt en waarbij door goed te reinigen veel ziekten en infecties kunnen worden voorkomen.

In 2016 onderzocht genetica Alexandra Zehrnakova met het Universitair Medisch Centrum Groningen de poepfrequentie. Haar conclusie was: het merendeel (ca. 50%) van de mensen poept één à twee keer per dag, maar er zijn ook grote groepen die minder (ca. 30%) of meer (ca. 15%) poepen. Als we uitgaan van haar bevindingen en dat vermenigvuldigen met de gemiddelde leeftijdsverwachting voor Nederlanders (Bron: CBS), dan poepen we in ons leven gemiddeld 44.621 keer van de 148.738 keer dat we de wc bezoeken.

Hoe we ons na de stoelgang reinigen, daar is minder over bekend. Gelukkig is er iedere augustus National Toilet Paper Day. De organisatoren rekenden uit hoeveel wc-papier we gebruiken. Dat blijken 57 velletjes per dag te zijn, ruim 2.200 rollen per mensenleven. Dat is veel papier voor een manier van 'schoonmaken' die steeds meer ter discussie staat. Door het wegstrijken van de poep worden bacteriën namelijk verspreid over de omliggende huid en zo ontstaan infecties en (blaas)ontstekingen. 'Schoonspuiten' is de beste optie volgens de Maag Lever Darm Stichting. Iets dat de Romeinen 2.000 jaar geleden al wisten.

Zij wasten hun kont met water uit een gescheiden watercircuit; met een stok en spons die vochtig gemaakt werd in een goot die voor de toiletten langs liep. In de eeuwen die volgden (het Romeinse Rijk eindigde in 476 nC) leerden we onszelf veel vieze gewoonten aan. Pas in 1775 kwam daar een kentering in toen het eerste watercloset uitgevonden werd. Tweehonderd jaar later, in 1957, volgde de douchewc. Een succes werd dat niet, met name door de culturele taboes. De eerste doorbraak was aan het eind van de jaren 70 toen Geberit het opzetsysteem Geberella introduceerde en later (2009) door de introductie van de AquaClean douchewc.

En nu wordt daar een extra dimensie aan toegevoegd door de introductie van de nieuwe Geberit AquaClean Sela. Deze wc is in alle opzichten het toppunt van hygiëne. Door het strakke design, het ontbreken van een spoelrand en de QuickRelease-functie (om de wc-bril en de deksel snel te verwijderen) is schoonmaken eenvoudiger dan ooit. Terwijl de WhirlSpray douchetechnologie garant staat voor optimale persoonlijke hygiëne.