Afbeelding
Pal-V

Er komt een Pal-V uit de lucht. Heeft die voorrang?

NIEUW VOERTUIG

De PAL-V Liberty, die is ontwikkeld in Raamsdonksveer, was onlangs op de Autosalon in Genève te zien en kan sindsdien besteld worden. De nieuwe vliegauto kost een half miljoen euro, maar dan heb je wel een uniek vervoermiddel. En de vlieglessen voor je brevet zijn bij deze prijs inbegrepen.

De PAL-V Liberty komt het dichtst in de buurt van een helikopter, maar is het niet. Het is een zogenoemde gyroplane waarvan de wieken kunnen worden ingeklapt, waarna deze verder kan als auto. Er is ook een ander groot verschil met een helikopter en dat is dat je een start- en landingsbaan nodig hebt. Met je PAL-V in de file terechtkomen, er spontaan en opeens bovenuit stijgen en wegvliegen, gaat het niet worden. Je hebt namelijk een startbaan van 80 tot 180 meter en een landingsbaan van 30 meter nodig.

650 kilometer

De PAL-V biedt plek aan twee personen en kan op de weg een alleszins acceptabele snelheid van 160 kilometer per uur halen. Rij je er alleen mee, dan volstaat in principe rijbewijs B. Wil je vliegen, en dat wil je natuurlijk anders kun je net zo goed een gewone auto kopen, dan heb je ook een vliegbrevet nodig.