Afbeelding
InstallatieNieuws

Op weg naar 30 km/uur?

VERKEERSVEILIGHEID

Hoe lang zal 50 km/uur nog de standaard maximale snelheid binnen de bebouwde kom blijven nu er van alle kanten steeds meer wordt gepleit voor een maximum van 30 km/uur?

Onlangs liet RAI Vereniging, de nationale organisatie van (voornamelijk) auto- en motorfietsfabrikanten, weten er voorstander van te zijn dat 30 km/uur de nieuwe snelheidsnorm wordt voor verkeer binnen de bebouwde kom. Volgens voorzitter Steven van Eijck levert verlaging van de maximumsnelheid niet alleen winst op voor de verkeersveiligheid, maar beperkt het ook de geluidsoverlast.

Niet nieuw

Nieuw is dit standpunt niet: het leger van organisaties en deskundigen die hiervoor pleiten groeit haast met de dag. De Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland (VVN), de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (SWOV) vroegen er al eerder om.
SWOV heeft berekend dat het terugbrengen van deze snelheidslimiet naar schatting 51 tot 77 verkeersdoden op jaarbasis scheelt. En VVN heeft onder andere laten weten dat er in de praktijk helemaal niet veel verandert, want ongeveer 80 procent van de weglengte binnen de bebouwde kom kan worden gezien als (woon)straat, waar een maximumsnelheid van 30 km/uur wenselijk en mogelijk is.