Afbeelding
Hol Installatietechniek

Hol Installatietechniek: partner in energietransitie

TOPFITTER

Hol Installatietechniek in Nieuw-Lekkerland heeft sinds kort achter op de vuurrode bestelauto's een nieuwe slogan staan: 'Uw partner in energietransitie', met fraai beeld. Het past goed, want directeur-eigenaren Wim en Gerard Toes zijn vast van plan hun klanten onder andere op dit gebied de weg te wijzen.

Hol Installatietechniek is een begrip in Nieuw-Lekkerland en wijde omtrek. Al bijna negentig jaar (opgericht op 1 oktober 2029) timmert het bedrijf aan de weg en bij elke verandering in de markt weet het weer de juiste snaar te raken bij de veelal trouwe klanten. Momenteel staan Wim en Gerard Toes aan het hoofd van het familiebedrijf. Wim nam in 1995 de leiding over van het familiebedrijf en na het verlaten van de laatste telg uit de familie Hol in 2014 is het bedrijf nu volledig in handen van de familie Toes. Dat wil zeggen dat de 56-jarige Wim Toes enigszins aan het afbouwen is en dat zijn 35-jarige zoon Gerard, die ook al weer 17 jaar in het bedrijf zit, sinds 1 januari 2018 als directeur en mede-eigenaar juist aan het opbouwen is.

Nieuwe generatie

Het was trouwens geen vooropgezet doel dat Gerard het familiebedrijf zou voortzetten. "Althans, volgens mij niet", lacht Gerard. "Laat mij die vraag dan maar beantwoorden", neemt Wim over. "Ik heb twaalf kinderen, van wie acht jongens en ik hoopte altijd dat de beste mijn stoel zou innemen. Er zitten vier zonen in het bedrijf, maar je moet niet meerdere kapiteins op een schip hebben. Maar allemaal delen ze mee in het succes."

Van alle markten thuis

'Er staat in de toekomst veel te gebeuren'

Hol Installatietechniek is van alle markten thuis en wil dat zo houden. Gerard schetst het profiel: "Wij onderscheiden ons met kwaliteit. Onze standaard voor wat betreft nieuwe installaties en service is gewoon hoog. Van de ongeveer vijftig medewerkers zijn er meer dan tien puur bezig met service. En wij zijn inderdaad generalist oftewel totaalinstallateur. De gebieden waar wij ons op begeven zijn sanitair, dakwerk, duurzame energie, koeling (Hol heeft liefst acht installateurs in dienst die STEK-erkend zijn-red.), luchtbehandeling en verwarming. Op deze gebieden bedienen wij zowel kleine particuliere als grotere zakelijke klanten en we doen zowel woningen en utiliteit als industrie."

Veel trouwe klanten

Wim Toes vult aan: "Wij hebben veel trouwe klanten voor wie we soms al decennia werken. Dat zegt natuurlijk wel iets over hoe wij in de markt staan. En wij koesteren onze relaties. Als zich een nieuw project aandient dat zo groot is dat het gevaar erin schuilt dat onze bestaande klanten dat gaan merken, dan doen we het liever niet. Onze vaste klanten waarborgen immers onze continuïteit."

Kinderdijk

Even ter illustratie: Hol Installatietechniek doet onder meer alle service en onderhoud van de installaties bij een grote scheepswerf en ook legde het bedrijf alle installaties aan in het nieuwe bezoekerscentrum Wisboomgemaal bij Kinderdijk, onderdeel van het cultureel erfgoed Molens van Kinderdijk. Om maar eens twee klanten te noemen.
Momenteel heeft het bedrijf net als de hele installatiebranche de wind flink in de zeilen, maar volgens de ervaren Wim Toes moeten we ons niet rijker rekenen dan we zijn. "Momenteel is het allemaal hosanna en kan het niet op, maar ik heb zo'n periode al een paar keer meegemaakt en er komt ook ongetwijfeld weer een tijd dat het minder gaat."

Specialist

Helder is dat Hol Installatietechniek als totaalinstallateur veel ballen in de lucht houdt, maar langzaam maar zeker ontwikkelt het bedrijf zich ook tot specialist in verduurzaming. Niet voor niets staat sinds kort op de vuurrode bestelwagens achter op de tekst 'Uw partner in energietransitie'. Voor onder andere warmtepompen en wko-installaties ben je hier aan het goede adres. Wim Toes: "Heel soms moeten wij bij een echt ingewikkelde installatie kennis inhuren, maar in negen van de tien gevallen kunnen wij de klant helpen met alle wensen op het gebied van verduurzaming. Dat moet ook, want er staat heel wat te gebeuren, nu en in de toekomst. Daarom houden wij ook heel nadrukkelijk ons kennisniveau op peil. Zonder kennis ben je namelijk nergens meer."

Investeren in mensen

Dit betekent investeren in mensen, zowel in huidige medewerkers als in nieuw talent. Hoewel het vinden van nieuwe medewerkers hen relatief makkelijk af gaat ("monteurs vinden gaat nog goed, alleen servicemonteurs zijn wat lastiger"), beseffen ze dat dit niet vanzelf gaat. Om die reden doen ze de laatste paar jaar bijvoorbeeld mee aan de Techniekroute, waarbij basisschoolleerlingen kunnen kennismaken met het bedrijf. "En we zijn met een naambord zichtbaar in het technieklokaal van een vmbo-school in Papendrecht; aan het begin van een schooljaar staan we daar altijd met een stand en regelmatig verzorgen oud-medewerkers van ons gastlessen. Het doel is dat we laten zien wat techniek inhoudt. Dat daardoor onze naam meer bekend wordt, is een leuke bijkomstigheid."

Goede leveranciers

Bij alles waar het bedrijf voor staat, zweert Hol Installatietechniek bij goede leveranciers, waaronder Geberit en Sphinx. Van Geberit worden onder meer de leidingsystemen PE en het hemelwaterafvoersysteem Geberit Pluvia en natuurlijk ook de inbouwreservoirs veel gebruikt. De toiletten van Sphinx zijn daarnaast al jaren gemeengoed. "Geberit is natuurlijk een fenomeen in onze branche", zegt Gerard Toes, die van plan is wat meer gebruik te gaan maken van Geberit als kenniscentrum. "Eerlijk gezegd maken we te weinig gebruik van alle gratis cursussen die Geberit verzorgt. Het is goed dat we ons weer eens inschrijven voor een training, want daar worden we nooit slechter van."

Afbeelding