Afbeelding
geberit

'Modulaire productie levert
maximale besparing op'

Hoogleraar is verbaasd over eenzijdige discussie

SLIM BOUWEN

"Modulaire productie in een fabriek maakt maximale besparing van energie, materialen en arbeid mogelijk. Best handig in een tijdperk met een groot tekort aan bouwvakkers."

Dit schrijft Ellen van Buren, hoogleraar Management van Stedelijke Ontwikkeling, in een blog op de website van USP Marketing Consultancy. Dit bureau onderscheidt zich door een grote kennis op het gebied van allerlei ontwikkelingen in de bouwsector.

Veranderde eisen

Van Buren is een groot voorstander van modulair bouwen. Besparing van energie, materialen en arbeid is één reden, maar er zijn er meer. "Slim ontwerp van de modules kan leiden tot samengestelde woningen of gebouwen die op de eisen van de gebruiker kunnen worden afgestemd, en kunnen later makkelijker worden aangepast aan veranderde eisen", zegt ze onder meer.

Ontwikkelingen

Zij vindt het daarbij opmerkelijk dat de discussie over de bouw van één miljoen nieuwe woningen wordt gedomineerd door kwantiteit, locatie en haast. Er zijn namelijk allerlei ontwikkelingen die ertoe nopen om er op een andere manier naar te kijken omdat die een grote invloed kunnen hebben op stedelijke ontwikkeling, zoals het internet of things, de energietransitie en demografische ontwikkelingen met meer eenpersoonshuishoudens en vergrijzing. "Demontabel bouwen is dan een hele goede no-regretoptie. Het is snel, flexibel, en kan weer ongedaan worden gemaakt of worden aangepast aan veranderende omstandigheden."

Not done

In Nederland, schrijft ze, was demontabel bouwen lange tijd not done. Maar voor gebiedsontwikkelingen die met vele onzekerheden zijn omgeven, kan het juist een oplossing zijn. "Gemeente en ontwikkelaars kunnen kijken hoe een gebied zich ontwikkelt, aan wat voor type woningen en voorzieningen behoefte is, en hoe bereikbaarheid het beste geregeld kan worden. Ook voor de grote groep starters met tijdelijk werk kan het een uitkomst bieden door op korte termijn betaalbare woonruimte te bieden, waarbij geëxperimenteerd kan worden met het delen van ruimten en voorzieningen."