Afbeelding
Hans Peijs

Kan de installatiebranche
de groei nog wel bijbenen?

ECONOMIE

Leuk voor de installatiebranche dat het Klimaatakkoord een banenmachine is, maar kan de branche dat er wel bij hebben? Dat is zeer de vraag en een vraag ook die deskundigen hardop stellen.
"Veel bedrijven in onze sector hebben nu al grote moeite om voldoende mensen te vinden, waaronder installateurs van zonnepanelen en warmtepompen. Daarom moeten we investeren in de invulling van die klimaatbanen en een goede toekomst bieden aan mensen die hun baan in de fossiele sector verliezen."

Dit zegt Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), naar aanleiding van de ronkende aantallen vacatures die voortkomen uit het klimaatakkoord. Volgens het rapport 'Verkenning werkgelegenheidseffecten van klimaatmaatregelen' van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) levert het akkoord liefst 42.00 tot 78.000 voltijdbanen op in 2030, waarvan circa 24.000 nieuwe banen in de installatiesector.

Klimaatbanen

Voor elke verloren baan in de zogenoemde fossiele sectoren (kolen en olie) komen er zeven klimaatbanen terug, berekent ECN. Daarmee wordt het een economie op zich. "Het Klimaatakkoord creëert een bloeiende economie, met volop groene banen. Extra inzet is nodig voor (technische) opleidingen, werving en bij- en omscholing. Zo kunnen we de transitie uitvoeren en de werkgelegenheidskansen grijpen. Het is ook belangrijk om werknemers in de fossiele sector een goede toekomst te bieden", aldus Van der Gaag.

Verzoek

'Meer technici nodig met green skills'

Prachtig allemaal, maar de branche gaat al gebukt onder een groot gebrek aan personeel en hierdoor neemt de druk niet af, eerder integendeel. Voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland doet daarom een dringend verzoek aan het onderwijs: "We hebben véél meer technici nodig met green skills. Die kunnen we alleen opleiden als er meer aandacht en geld komt voor het technisch beroepsonderwijs."

Geen flexbaan

Tegenover de toename aan werkgelegenheid in de groene economie staat een verlies van 6.000 tot 11.000 banen in de olie- en kolensector, maar met deze aantallen hoeft dat geen probleem te zijn. "Wij bieden mensen die hun baan kwijtraken graag een nieuwe start in de groene, duurzame economie. Als je de overstap maakt naar de technische sector levert je dat gegarandeerd werk op. Met een vast contract, géén flexbaan."