Afbeelding
Hans Peijs

Nieuwe normen riolering

NORMERING

Onlangs zijn de norm NEN 3215 en de praktijkrichtlijn NTR 3216 herzien. Deze normeringen hebben betrekking op de aanleg van gebouwgebonden riolering en bevatten belangrijke wijzigingen voor installateurs.

NEN 3215+C1+A1

Het Bouwbesluit wijst voor de bepalingsmethoden voor het voldoen aan de wettelijke eisen voor gebouwriolering naar NEN 3215 'Gebouwriolering en Buitenriolering binnen de perceelgrenzen'. Op deze norm is een aanvullingsblad verschenen: NEN 3215+C1+A1 van december 2018. Deze norm wordt per 1 juli 2019 door het Bouwbesluit aangewezen voor nieuwbouw. De norm is te bestellen bij NEN.

NTR 3216

Naast de norm is de praktijkrichtlijn NTR 3216 'Riolering van bouwwerken – Richtlijnen voor ontwerp, uitvoering en beheer', gelijktijdig herzien. Ook deze heeft als datum december 2018. De NTR 3216 is te bestellen bij ISSO en bij NEN.

Opleverings- en beproevingsrapport

Door wijzigingen in de norm en praktijkrichtlijn is het Opleverings- en beproevingsrapport Gebouwriolering niet meer up-to-date. Deze is daarom aangepast door Techniek Nederland. Dit rapport is digitaal invulbaar via www.technieknederland.nl. Voor partijen die geen lid zijn van Techniek Nederland is dit formulier ook beschikbaar, echter deze is niet invulbaar en voorzien van een watermerk.

ISSO Kleintje Riolering

Ook is het ISSO Kleintje Riolering herzien. Dit zakboekje voor de monteur is nu weer up-to-date en beter leesbaar gemaakt voor de doelgroep. Het is vanaf mei 2019 te bestellen op de website van ISSO.

Bron: Techniek Nederland