Afbeelding
Robot

Start vloerverwarmingsproject met warmteverliesberekening en legplan

VLOERVERWARMING

Een warmteverliesberekening en legplan vormen de basis voor een goedwerkend vloerverwarmingssysteem. Dit resulteert in een tevreden klant. Het is dus verstandig om hier voldoende aandacht aan te besteden.

Warmteverliesberekening

In een warmteverliesberekening wordt aangegeven hoeveel vermogen er exact beschikbaar moet zijn om aan de warmtevraag van een woning te kunnen voldoen. De warmteafgifte van de vloerverwarmingsinstallatie is daarbij natuurlijk afhankelijk van de soort afdekvloer en vloerafwerking.

Om de afgifte goed te kunnen berekenen, gebruiken we hierbij de zogenaamde R-waardes die het warmte-isolerend vermogen van de materialen weergeven. In de meeste gevallen wordt de warmteverliesberekening door de installateur aangeleverd.

Legplan

De uitkomsten van de warmteverliesberekening worden verwerkt in het legplan, zoals afgebeeld in onderstaande afbeelding. In het legplan wordt onder andere de onderlinge afstand van de vloerverwarmingsbuizen in de vloer weergegeven, evenals het vermogen en het aantal liters per uur per ruimte. De vloerverwarmingsbuis wordt vaak op een van de twee volgende patronen gelegd:

Slakkenhuis: Bij een slakkenhuispatroon lopen de aanvoer- en retourleidingen (secundair) naast elkaar waardoor er een gelijkere verdeling van de warmte is.

Meander: Bij meander wordt gewerkt met lange lussen vloerverwarmingsbuis. Het eerste rechte stuk geeft daardoor meer warmte af. Indien er een strook is waar meer warmte gewenst is, is dit een goede oplossing.

Heeft u vragen over het ontwerp van een vloerverwarmingsproject? Onze projectspecialisten voorzien u graag van een advies op maat. Mail info@robotclimate.com of bel 078 - 641 1619.